Hurtiglese 25 000 ord i minuttet?

Tags

For noen måneder siden intervjuet NRK meg om studieteknikker. De spurte også om hurtiglesing, der jeg refererte til et godt verktøy som Andreas Haug lagde for mange år siden, lynlesing.no. I samme artikkel er det også et intervju med en mentalist. Han sa til NRK at det går an å fotografere sidene. – Du kan lese opptil 25.000 ord i minuttet med den rette treningen, sier mentalisten. Han forteller at det er mange som kan lese 25.000 ord i minuttet, og det har de trent seg opp til.

Jeg har respekt for mentalisten, en god person, som det er ikke noe vondt i. Men akkurat her tror jeg han har bommet eller forsnakket seg. 25.000 ord i minuttet vil si 417 ord i sekundet. Min forrige Memo-bok var på 192 sider, og cirka 50 000 ord. Dersom folk kan lese 25 000 ord i minuttet vil det si at de kan lese den boka på to minutter. Det er meningsløst.

Faktisk møtte jeg en av verdens beste hurtiglesere ved en tilfeldighet i Oxford. Mannen heter Kjetill Gunnarson. Jeg konkurrerte i VM i hukommelse, og han deltok på en konferanse om hjernen.

Kjetill abonnerer på en mengde magasiner og aviser. Annenhver uke setter han seg ned for å lese en halv meter tjukk bunke. Denne bunken leser han ikke fra A til Å, men blar fort gjennom og spør seg selv: «Er dette interessant?» Interessante artikler river han ut. Da sitter han kanskje igjen med en bunke på fem centimeter. Deretter går han gjennom artiklene han rev ut, og spør seg: «Er dette virkelig interessant?» Kanskje legger han bort halvparten. Bunken som var en halv meter, er nå redusert til en centimeter eller to. Først nå starter han å hurtiglese. Selv om han er en av verdens raskeste lesere.

Kjetill Gunnarson, her i samtale med Torgeir F. Thorrud og Oddbjørn By, har i konkurranse lest 3050 ord i minuttet. Det tilsvarer femti ord i sekundet. I hurtiglesingskonkurranser leser deltakerne typisk en faktatekst på en viss tid, for deretter å svare på spørsmål om innholdet. Som Kjetill sier, må vi justere lesingen etter hva vi leser. Han tar seg mye bedre tid når han leser skjønnlitteratur, for å få glede av innholdet. Men han leser likevel hurtig. For å lese flere titalls ord i sekundet kan du ikke lese alle ordene. Du må skumlese. Hurtiglesing er egentlig et annet ord for skumlesing. Mer om hurtiglesing finner du i Bedre hukommelse: Best of Memo

Å lese 25 000 ord i minuttet virker veldig rart, når en av verdens raskeste hurtiglesere presterte 3050 i konkurranse. Riktignok er det noen magikere som gjør hurtiglesingstriks. Men husk at det er magikere, som gjerne kjører klassisk force eller andre triks for å lage inntrykk av superlesing.

More Posts For You