Hvordan holde foredrag?

Tags


Intervju med foredragsholder Oddbjørn By.

Jeg skal holde foredrag, hva er ditt beste tips?
Det beste tipset er å droppe Power Point. Power point er ofte laget som en huskelapp for foredragsholderen, ikke som et nyttig redskap for publikum. Når du bruker Power Point sitter ofte folk å ser på Power Point’en og du begynner å lure på om de følger med i det hele tatt, eller så sitter de å noterer febrilsk. Når noe står på Power Point’en tenker mange automatisk at det står noe viktig, men den er jo stort sett bare en huskelapp for deg. Så det å kutte ut Power Point’en mener jeg er viktig. Men å huske det du skal snakke om, er ikke så enkelt. Jeg bruker hukommelsesteknikker, memoreringsteknikker, da er det mye enklere å huske.

Hva er fordelen med å huske godt?
Du får bedre kontakt med publikum. Andre fordeler er at folk tenker at du har god peiling på det du snakker om, for du står jo der uten manus, og uten Power Point. Prøv selv, og finn ut at det er store fordeler med å huske budskapet. Ved å droppe Power Point slipper du å knote med datamaskin og ledninger. Du slipper å møte opp så tidlig for å teste datautstyret.

Hvorfor burde jeg avslutte foredraget med en spørsmålsrunde?
Jeg syns ikke du skal avslutte med en spørsmålsrunde. Da avslutter du på vei nedover. Jeg vil heller anbefale å avslutte på topp og så gi seg. Spørsmålsrunden bør heller være underveis eller etter at du har mottatt stormende applaus og gått av scenen.

Hva synes du om å at foredragsholder stiller spørsmål til deltakerne?
Noen foredragsholdere spør ”er det noen her som var trøtte da de stod opp i dag tidlig?” Jeg blir irritert av sånne spørsmål. Jeg mener at man ikke bør stille publikum spørsmål bare for å stille spørsmål. Det er bedre å spørre ”var dette og dette relevant for deg?”
Å spørre ”er det noen her som liker ferie?”, synes jeg blir en ovenfra-og-ned holdning. Du ville aldri spurt en venn slike spørsmål.

Hva burde jeg holde foredrag om?
Noen ganger får du spørsmål om å holde foredrag om et spesifikt tema. Andre ganger, som på skolen, vil du få i oppgave å holde foredrag om et valgfritt tema. Det viktigste, syns jeg, er å ha et foredrag om noe du brenner for. Det vil da være enklere å huske det du skal snakke om, enklere å smitte engasjementet over til de som hører på.

Hva gjør jeg med bråkete deltakere?
Jeg bruker noen typiske ”stand-up-triks”. De fleste komikere har opplevd en full person bakerst i salen som ødelegger. Men det kan også være viktige gjester som småprater i utide. Det viktigste er å øyeblikkelig slå ned på støyen. Hvis du lar støyen utarte, vil det bli ekstremt vanskelig å slå ned på den senere. Jeg pleier bare å si ”stille” og peke i retning bråket. Ikke nødvendigvis med pekefingeren, gjerne med alle fingrene.

Foretrekker du å bruke mikrofon?
Jeg foretrekker å bruke kun stemmen, det blir mer naturlig og du får mer trøkk i stemmen. Men det viktigste er at folk hører hva du sier, så av og til er mikrofon best.

Hvor lenge burde et foredrag vare?
Av og til du vil du få spørsmål om å holde et to-timers foredrag, andre ganger bestemmer du lengden selv. Min erfaring er at ”less is more”. Hvis du har kortere tid vil du fokusere mer på de viktige tingene, og publikum holder konsentrasjonen.

Hva er din beste metode for å engasjere deltakerne?
Den beste metoden er så klart å snakke om nyttige ting, men samtidig hvis du har et tre-timers foredrag, så vil noen bli trøtte og slitne underveis. Jeg pleier å gi deltakerne oppgaver. For eksempel kan du be deltakerne om å ”skrive ned målene dine for 2014”. Effekten er at deltakerne får variasjon, de blir engasjert og du får en viktig pause.

Sist jeg var på foredrag med deg var det mange som sa at du er Norges beste foredragsholder. Men er ikke det bare fordi temaet du snakker om er så interessant?
Jeg holder som oftest foredrag om hukommelse, men jeg har vært på foredrag om hukommelse i Australia som var til å sovne av. Men det er klart at hukommelse vanligvis er spennende. Det er mange ingredienser som avgjør hvor godt foredraget blir, bruker du oppskriftene over vil du trolig lykkes godt. Norges beste foredragsholder er for øvrig Øyvind Hammer, den mentale treneren til Ole Einar Bjørndalen.

Du er en travel mann, har du noen siste tips før du går?
Det er begrenset hvor mye deltakerne husker. Sørg for at deltakerne i hvert fall husker de to-tre viktigste budskapene dine.

Så hva er det viktigste poenget ditt?
At den enkleste måten å heve kvaliteten på foredraget er å huske hva du skal si. I stedet for å stå der å lese fra et manus. Sjekk ut boka ”Bedre hukommelse: Best of Memo”. Der finner du oppskrifter på hvordan du husker effektivt og godt.

[metaslider id=6846]

More Posts For You