Knyttet hånd og hukommelse

Tags


[Norsk] Forskere ved Montclaire State University tror at knytting av neven kan hjelpe hukommelsen. De fant ut at forsøksgruppen som knyttet høyre neve da de memorerte en liste med ord, for så å knytte den venstre da de skulle gjenkalle ordene, gjorde det bedre enn alle de andre gruppene.

Her er min kommentar:
Dette er for så vidt et interessant forsøk, fordi folk kan teste dette raskt selv. For min del vet jeg hvor godt jeg husker, fordi jeg arbeider og konkurrerer som hukommelsesmann. Jeg testet knytting av neven noen ganger, og fikk ingen positiv effekt dessverre. I forsøkene ved Montclaire skulle deltakerne knytte neven så hardt som mulig. Dersom studien stemmer, så synes jeg likevel det er vanskelig å ha praktisk nytte av den. Det som folk ønsker å huske er navn, språk, passord, avtaler, pensum og så videre. Å knytte neven for å huske navnet til folk virker underlig. Å knytte neven så hardt som mulig under pensumlesing er mulig, men slitsomt. I VM i hukommelse er det ingen som benytter seg av dette, ikke en gang kineserne. Hukommelses-VM gir en pekepinn på hva som er mest effektivt. Det er heller ingen som pugger (også kalt tankeløs repetisjon). Alle bruker husketeknikk. Teknikkene er overraskende avslappende, og mye mer behagelig enn å knytte never. Jeg har selv trent opp tre tilfeldige personer til å huske tusen desimaler av pi (vist på tv2 i 2006). De brukte ti avslappende timer på å memorere, og husket alle sammen.

Slik jeg leser studien virker det som at de som knyttet neven husket rundt 10 av 36 ord, der ett ord ble vist om gangen, med fem sekunder intervall (10 av 36 ord tilsvarer 28 prosent). Jeg har holdt rundt 400 hukommelseskurs, og sist jeg undersøkte effekten husket 66 prosent av deltakerne samtlige 60 ord som ble opplest. Kun 2,1 prosent husket mindre enn 60 prosent av ordene. Les mer om effekten av Memo her.

Jeg tolker forsøket ved Montclaire slik at de som ikke knyttet never i hele tatt husket mellom 1 og 1,5 ord færre enn de som knyttet. Spørsmålet er om knallhard knytting av neve i 3 minutter (36 ord x 5 sekund intervall) er verdt det. Når det i tillegg skal knyttes under gjenkalling.

Det er synd at kun 50 personer var med i studien, og at gruppene var på rundt 10 personer hver. Et spørsmål er om husketeknikk kombinert med knytting av neve vil ha effekt. Jeg tviler på det, selv om jeg ikke har gjort grundige studier. Forskere vil nok alltid lete etter metoder for å huske enklere. Jeg mener at svaret er husketeknikker. Noen av de er flere tusen år gamle. Et annet svar er å bruke hjelpemidler som mobiltelefon. Ingen i verden husker alt, selv ikke vi som konkurrerer i VM. Det er kun de siste generasjonene av menneskets eksistens at det har vært så mange passord, kontonummer, navn og pensum å huske. Da er det helt fint å bruke litt hjelpemiddel (avtalebøker, alarmer og lignende). Så lenge vi ikke gjør oss avhengige av hjelpemidler.

Her er artikkelen som ble publisert i Plos One

More Posts For You