Demens og Alzheimers: Hva kan forebygge?

Et symptom på Alzheimers og demens er problemer med hukommelsen. Som hukommelsesmester får jeg ofte spørsmål på kurs/foredrag: Hvordan forebygge demens?

De tradisjonelle rådene peker på at man bør:

En studie av 2,5 millioner personer viser at én enkelt hjernerystelse øker risikoen for demens med 17 prosent. Jeg har hatt hjernerystelse, og det er lite jeg kan gjøre med det nå (annet enn å unngå nye skader – ved å bruke sykkelhjelm, unngå headinger i fotball og lignende). Mange av de andre faktorene for demens går det heldigvis å gjøre noe med. Selv trener jeg hukommelsen mye (hjernetrim). Kongitiv svekkelse øker når du avrunder yrkeslivet, samtidig tviler jeg på at folk får sykdommen fordi de skulker hjernetrim.

Å gardere seg mot ensomhet er vanskelig – plutselig kommer en pandemi, for eksempel. Å ta mer utdanning kan også være tungt (i hvert fall hvis du ikke bruker husketeknikker). 

Folk som får demens kan både fornekte det, og føle skyld og skam. Hvis du får demens, så er det ikke din feil. I gamle dager visste man ikke at amalgam er svært helseskadelig, og kan bidra til demens. Eller at et vanlig hypermoderne kosthold kan øke risikoen, og forsterke problemene.

Mye tyder på at det går an å bremse demensen, og til og med fjerne symptomene.

Biolog Iver Mysterud kom nylig ut med boka Håp ved demens og Alzheimers sykdom. Der legger han fram forskning som peker på det aller viktigste du kan gjøre for å forebygge.

Mysterud viser til forskning: Mye tyder på at Alzheimers egentlig er diabetes type 3. En viktig årsak til sykdommen er sannsynligvis kostholdet. Nærmere sagt karbohydrater.

Hvorfor er karbohydrater et nøkkelord rundt demens?

En person med Alzheimers har utviklet insulinresistens, og klarer ikke bruke glukose effektivt. Derfor trengs det alternativt drivstoff. Drivstoffet er ketoner – et drivstoff som er minst like godt og uten bivirkninger.

Når kostholdet er lavt nok på karbohydrater produserer leveren ketoner. Dette er fettsyrer som kropp og hjerne kan bruke som energi i stedet for glukose. For mye karbohydrater vil altså hindre produksjon av ketoner.

Egentlig er ketoner det naturlige drivstoffet historisk, mens glukose har blitt dagens drivstoff – etter at menneskene har gått bort fra jegersamfunnet. For øvrig er ketoner fremdeles drivstoffet til babyer, som fullammes. Karbohydratnivået i morsmelk er såpass lavt at ketonproduksjonen holdes på et naturlig nivå.

Forskjellen på Alzheimers og demens? Kort sagt er Alzheimers sykdom den vanligste demenssykdommen, og rammer omtrent 60 prosent av de som får en demensssykdom.

Sukker gir høyt blodsukker, som øker risikoen for sykdommen. I stedet for å spise og drikke mye karbohydrater bør vi spise mer naturlig fett. Fett er det eneste næringsstoffet som ikke øker blodsukkeret. Myndighetene og media har lenge angrepet fett. Men på www.dietDoctor.com finner du studier på kosthold som viser at lavkarbo er best på nesten alt innen vektnedgang, diabetes OG hjerte- og karsykdommer. Lavkarbo er ikke en trendy diett, det er naturlig mat som vi har levd av til alle tider. Lavkarbo er menneskeføde.

Gode medisiner mot overvekt finnes ikke. Heller ikke mot Alzheimers og demens. Det kan tyde på at Alzheimers er en livsstilsykdom. Som igjen betyr at vi kan gjøre noe med den. Raffinerte karbohydrater bør spise og drikkes med stor forsiktighet. Har symptomene på sykdommen allerede startet bør strengt kosthold iverksettes slik at leveren produserer ketoner som hjernen kan bruke.

Å endre kostholdet kan være svært vanskelig, når du har spist brød hele livet. Heldigvis får du tak på myke knekkebrød nesten uten karbohydrat, for eksempel på Coop. Trøsten er at du kan spise nesten alle typer pålegg (kjøtt, fisk, ost, osv)

En del professorer innen kosthold er skeptiske til «steinalderkosthold» fordi steinaldermennesker ikke måtte utføre avanserte kognitive oppgaver. Mitt kosthold inneholder mye egg, kjøtt, nøtter, fisk – og jeg inntar mye mindre karbohydrat enn gjennomsnittet. Likevel utfører jeg avanserte kognitive oppgaver, under høyt press.

Et annet argument mot naturlig kosthold er at dagens mennesker lever lenger enn i steinalderen. Men nesten alle dyreslag lever mye lenger i fangenskap enn i naturen (også dyr på toppen av næringskjeden). En bever blir omtrent dobbelt så gammel i fangenskap. En bever i frihet har neppe kortere levetid fordi den spiser naturlig kosthold.

Forebygge demens - Andreas Engvig

Legen Andreas Engvig kom nylig ut med boka Demensbrems. En meget interessant bok, der Engvig også har gått i dybden på forskningen. Når det gjelder kosthold går Engvig mer i retning middelhavskosthold. Selv om han og Mysterud er uenige på flere felt er de enige i at det er viktig å holde seg aktiv. En så kort oppsummering er ikke rettferdig, så jeg anbefaler å lese begge bøkene. De er gode investeringer som gir deg stor verdi hvis du klarer å innføre tiltakene som foreslås.

demens

Mitt råd for å forebygge  og bremse er:
-Hold deg aktiv i kropp og sinn.
-Men langt viktigere: Spis mye mindre karbohydrater. Og mer fett (naturlig – som i kjøtt, fisk, nøtter, etc – ikke margarin, solsikkeolje og så videre)

Les mer i Iver Mysteruds bok Håp ved demens og Alzheimers sykdom og Are Malviks essay i Psykologisk Tidsskrift nr 1 2019 – samt Andreas Engvigs bok Demensbrems