Eksamenstips fra Oddbjørn By, forfatter av Memo
Eksamenstips 1. Jeg kjenner de beste hukommelsesutøverne i verden, og vet at ingen kan huske alt (da hadde det ikke vært noe poeng med VM i hukommelse). Derfor er det viktig å være realistisk, og innse at det er umulig å huske alt. Finn det viktigste og fokuser på det. Hvis alt er viktig, så prøv å finn det viktigste av det viktige.
Tips 2. Ha en strategi for å huske. For eksempel Memo eller andre strategier. I hvert fall ikke «lese, lese, lese» uten noen dypere strategi for å huske.
Eksamenstips 3. Bruk det du husker på en fornuftig måte. Når du husker godt kan der være fristende å skrive ned alt du husker (for å imponere sensor). Men ikke bli en robot. Tenk før du skriver.
Hvordan finner du det viktigste?
Foreleseren har begrenset med tid og vil vanligvis fokusere på det viktigste. Dette er stalltips for å finne essensen. Ellers vil jeg anbefale å tenke: «Hva var det viktigste i dagens forelesing?» «Hva var det viktigste i avsnittet jeg nettopp leste?»
Andre «selvfølgelige» eksamenstips
-Ha en fast studieplass der du jobber. Hvis du sitter hjemme er det ofte vanskeligere å ha disiplin. Sitt på lesesal eller en fast studieplass.
-Studér til faste tider. For eksempel fra 9 til 15 hver dag, og stopp klokken 15 uansett. Hvis ikke går du rundt med dårlig samvittighet hele tiden. Har du deadline klarer du som oftest å levere til den, derfor er det fornuftig å ha en deadline til klokken 15, og da skal du avslutte.
-Planlegging er et ganske åpenbart eksamenstips, men jeg tar det med likevel: Har du en plan vil du ofte lettere kunne oppnå målene. Det er vanskelig å motivere seg hvis du ikke vet hva som forventes.
-Mål. Ha et mål om hvorfor du ønsker dette. Ett mål kan for eksempel være å få en god karakter, fordi du da kan komme inn på det studiet du ønsker. Etter dag 40 på lesesalen kan det være hardt om du ikke har et mål å se frem mot.
-Det du ikke husker etter at du har jobbet med pensum en stund, kan du bruke hukommelsesteknikk på. Men ikke memorér formler hvis du ikke vet når og hvordan du skal bruke dem. Først forståelse, så hukommelse. Forståelse får du ved å bruke fomlene eller gå på forelesning.
-I en del matematiske fag kan det være vanskelig å forstå formelen, da må du memorere dem. Men hukommelse er ikke en garanti for toppkarakter, bare at du husker mer.
Se video om et stunt jeg gjorde på Syd-dansk Universitet.
Er det noen eksamenstips som mangler? Gi en lyd!