Huske kortnummer? Ekspeditør husket 1300 – og brukte de til å handle med

34-åringe Yusuke Taniguchi jobbet på et kjøpesenter i Japan. Når kundene kom til kassen memorerte han nummeret på betalingskortet, navnet, utløpsdato og CVC-koden. Opplysningene brukte han til å bestille varer på internett, og deretter selge varene hos pantelåneren.

Politiet spekulerer i at han har fotografisk hukommelse. Det har ingen voksne personer, men det er uansett imponerende. Hvis japanske kort er laget som norske kort hadde han følgende å huske: Kortet har 16 siffer å huske, men vanligvis er det nok å huske de 12 siste, for de fleste kortnummer starter med 4925. Hvis Yusuke har trent solid kan han memorere de tolv på 3 til 5 sekunder, vil jeg anslå. Så er det utløpsdato på fire siffer. For å gjøre livet enklere ville jeg nok droppet å memorere den, og heller kun memorere kort med samme utløpsdato (for eksempel 04/21) – så blir det mindre å huske. Jeg regner med at han hadde hundrevis av kunder hver dag eller uke, og da er det overdose å memorere samtlige.

Å huske navnet er enten det enkleste, eller det vanskeligste. Uansett behøves ingen spesiell teknikk når det kun er ett navn å huske, inntil han har noe å skrive det ned på. På baksiden er det dermed kun CVC-koden å huske, altså tre siffer. Den kan memoreres lynkjapt.

Min hypotese er at han husket siste del av kredittkortnummeret (12 siffer), navnet og CVC (3 siffer). Jeg vil anslå at han brukte 5 til 10 sekunder på det, avhengig av hvor god form han hadde. Treningsdosene hans var nok store, siden han husket opplysningene til 1300 kort, så jeg vil tippe at han lå på 5 til 7 sekunder. Til det trengs ingen fotografisk hukommelse, men han har nok brukt et godt system og trent godt. Synd at han ikke brukte hukommelsen til noe mer fornuftig. Yusuke ble for øvrig tatt fordi han bestilte varene hjem til seg.

Her kan du lese mer om andre kriminelle, som behøvde å huske mye (langt mindre enn Yusuke)

Her kan du lese om fotografisk hukommelse.