Føljetong: Oddbjørn trener volleyball-lag

1972541_10152332022506910_7156464754547964216_n
Kontinuerlig oppdatert.
Det er 6 år siden Oddbjørn var trener sist, den gang for BSI4 i Bergen. Det endte med gull i tredjedivisjon. Nå er han trener for OSI4 i Oslo, sammen med Agnethe. Spillermaterialet har ingen betydning: Målet er alltid gull (i tredjedivisjon).

Trenergjerningen startet i august. De nyeste oppdateringene ligger øverst

Oppdatert 5. februar:
I helga spilte vi (OSI4) mot Horten som ligger på sjetteplass (av 18) og mot Vinje. Horten har et lag med flere rutinerte damer, og Vinje er yngre damer som spiller energisk. Jeg spilte selv denne dagen, men heldigvis tok Trine trenerjobben. Horten hadde tydeligvis forberedt seg godt, spilte bra og vant 3-1. Dermed er håpet mitt om gull knust. En liten trøst var at vi feide over Vinje med 3-0 og klare settsiffer. Neste kamp er mot serieleder Ivrig og Lier2 den 15. februar (Fastelavn). På Domus Athletica, klokka 12. Slik ser tabellen ut nå (systemet er litt komplisert. Hadde vi slått Horten hadde vi fått ti poeng mer, og Horten ti poeng mindre) Uten gull i sikte er målet å spille bra volleyball. Eller som vi sa i beachvolley: powerplay, partyplay og sweetplay.

tabell start februar

Oppdatert 28. januar:
I helga er det kamp mot Horten og Vinje. I høst slo vi Horten 3-1 og Vinje 3-2. Denne gongen bør vi vinne begge kampane med 3-0 eller 3-1 for å ha sjans på gullet. Dessverre er eg bortreist, men kapteinen som er ute med kyssesjuka tar trenaransvaret. Mulig eg har lagt ambisjonane for høgt, når vi stadig vekk må vinne alle kampane 🙂 Dei 18 jentene er for øvrig nede i 14 (ei er på utveksling, ei har flytta, ei er sjuk og ei har slutta – men fråfallet på studentlag bruker faktisk vere litt høgare, så vi klarer oss)

desemberkamp

Oppdatert 6. januar: Horten spilte kamper første helga i januar, og har nå passert oss på tabellen. Vi er nå nummer 6 av 18. Vi ser veldig fram til å møte serieleder Ivrig i februar. Vi må vinne 3-0. I tillegg må vi vinne resten av kampene 3-0. Sånt liker jeg! Håper resten av laget også liker det..


Oppdatert 11. desember: Som venta blei det ein hard kamp mot Ivrig. Dei rutinerte damene plukka mange ballar i forsvar og serva med stort press. Vi tapte første sett 25-20. Dessverre var eg opptatt med å spele sjølv denne dagen, men jentene hadde fått tak på ein god erstattar, Brynjar. Han tok litt grep, jentene spelte bra og vi vann neste sett 25-20. I tredje sett kom vi bakpå med same siffer som i første: 11-3. Også denne gongen blei det 25-20. Siste sett gikk til Ivrig, og vi tapte 3-1.

Skal vi vinne serien må vi slå dei 3-0 neste gong. Vi må også vinne neste rankingturneringen (sist fikk vi fjerdeplass). Det blir vanskelig, men vi prøver. Fokuset mitt på å vinne er nok større enn jentene sitt. Dei speler tross alt volleyball for å ha det sosialt (trur eg). Det er som i næringslivet. Sjefen har fokus på å «vinne» mest mulig, mens dei ansatte har naturlig nok litt andre målsettingar. Uansett, vi hadde ein kamp til, etter Ivrig-kampen. Det var mot Bø2, et lag fullt av motvilje til å vinne og ingen tilstedeværelse. 3-0 til oss. Det gir denne rangeringa i divisjonen:
tabell desember


Oppdatert 3. desember: Til helga er det seriekamp mot Bø2 og Ivrig IL, som leder 3. divisjon. Til min store fortvilelse manglar vi kapteinen og mange spelarar. Men det er også det som er spennande med idrett: Å levere sjøl med manglande ressursar. I tillegg er eg bortreist, så eg kan ikkje følge laget. Bø2 skal valse over. Derimot har Ivrig et lag med rutinerte damer. Dei rutinerte damene på Ivrig er gode til å lese spelet, som kanskje er den nest viktigaste delen av volleyball. Dei er også gode på den viktigaste: serv/mottak. Det blir vanskelig, men vi går alltid for å vinne.


Oppdatert 26: november: Kamper mot Bø2 og Horten. Å vinne gull er litt mission impossible, med tanke på at vi kun trener 1,5 timer x 2 (i uka). Dette har sammenheng med at det er vanskelig å få treningstid i Oslo. Når vi har så lite treningstid må vi gjøre alt riktig. De fleste andre lagene har mer treningstid, en fordel vi må prøve å kompensere for.

Kamprapport, skrevet av Greta:

Søndag morgen: Kamp mot Bø2 og Horten. Horten-damene i full gang med å rigge opp til tidenes volleyballevent. Pølsene var trukket og kaffen var traktet. Det var ikke bare OSI 4 som var tørste på seier. Kalaset fikk en seig start da OSI 4 ikke fikk fart på stussen før langt ut i første sett mot Bø 2. Første sett lå vi under 22-24, men vant 26-24. Til slutt ble det 26-24, 25-16 og 25-16, takket være godt samspill og innsats. «Vi hadde nydelig mottak i denne kampen, det er tydelig at treningen har gitt avkastning» sier Oddbjørn.

Første kamp var i boks, men OSI 4 var langt fra ferdige. Neste bragd på bucket-listen var å slå Horten-damene ned i støvlene, på hjemmebane. «Disse damene er seige, de plukker opp det meste og de er på alerten hele veien» sier Marie. «Damene har spilt sammen lenge, og kjenner volleyball som sin egen bukselomme».
Det skulle vise seg at Marie hadde rett i sine uttalelser. Horten-damene var feisty i sitt spill som førte til lange ballutvekslinger, men OSI holdt tritt. Forrige kamp hadde gitt mersmak. Kampen endte derfor med en heidundranes 3-1 seier til OSI 4, hvor laget innkasserte nok poeng til å ta ledelsen på avd.1 tabellen (av tre avdelinger).

10644652_10154835720205246_7513993239454468449_o
På bildet ser vi hendelsen som hadde vært verdens undergang, hadde dette funnet sted fem timer tidligere. Lykkelige over to seiere var OSI klare for å pakke sammen, noen skulle dømme og resten skulle dra. Det var derfor et slag i magen da varsellampen lyste hissig ved avreise. Et par pølser og noen historier senere var Falck på plass og kunne konstantere at bilen måtte på verksted. Etter at den hyggelige Falck utsendingen forsikret både laget, trener og en pappa om at det var trygt å kjøre bilen hjem, var reisefølget på ny klare for å dra. I en fart på 60km i timen på E18 var troppen endelig på vei hjem etter en flott dag i Horten.

 


Oppdatert 17. november:

Skrevet av Oddbjørn: I tredje divisjon spelar vi vanlig serie, pluss av vi deltar på dei tre rankingturneringane i løpet av sesongen. No var det tid for turnering nummer to.

I gruppespelet møtte vi faktisk OSI5. Det er både spesielt sidan vi er i samme klubb, men også spesielt fordi eg og Agnethe måtte «sende ned» 16 stykker frå D4, fordi uttaket i starten av sesongen fungerer på den måten. Første sett vann OSI5, etter god volleyball frå begge lag. Neste sett vann vi med samme siffer. I tie-breaket serva vi fantastisk, og gikk opp i 13-1 leiing. Til slutt blei dei 15-6. Det var en god margin å ha, spesielt med tanke på at vi tapte mot Vina2, og alle tre laga i gruppa endre med samme antall vinn/tap og samme settforskjell. Da måtte vi telle enkeltpoeng, og vi vann gruppa.

Utfordringa med slike turneringar er å holde alle spelarane fornøgde, samtidig som du bør ha stort mannskap fordi folk blir slitne av å hoppe så mykje. I tillegg er det vinn eller forsvinn i nesten kvar kamp. Både OSI4, OSI5 og andre lag hadde tatt ut litt for mange folk til å klare den balansen. Det er virkelig spennande å jobbe med ei stor gruppe, og prøve å få dei til å prestere maksimalt på trening og i kamp.

Vi vann åttendelsfinalen i en kamp der vi hadde over 40 prosent effekt i angrep. Kvartfinalen var hardt arbeid. Nesten som å arbeide dugnad på et grustak i en time uten pause. Semifinalen tapte vi (og hadde minus 3 prosent effekt i angrep). Til slutt blei det fjerdeplass. Men med tanke på det jamne gruppespelet var vi glade for at vi i heile tatt gikk vidare. Neste turnering har vi tenkt å vinne. Her er tabellen etter rankingturneringa:

etter ranking 2


Oppdatert 11. november:
Til helga er det rankingturnering, og vi sikter høyt. Problemet er at Blindern idrettshall har steng på grunn av eksamen, så vi mister en viktig trening. Det ødelegger for den viktigste filosofien vår: Å være godt forberedt.


Oppdatert 5. november, etter seriekamper 3. november. Skrevet av Ane:

Idag har D4 vært i Lierhallen og spilt to kamper! Stemningen, samholdet og motivasjonen var på topp før vi gikk ut på banen og møtte Vinje. Vi tok første settet, men kampen endte likevel med fem sett, og stillingen stod til slutt 3-2 til oss! Andre kampen var mot hjemmelaget Lier. Det endte med et femte sett som vi tapte 16-18. Trener Oddbjørn sa tapet forkortet livet hans med 7 år. Vi får håpe det ikke er så ille, men et bittert tap var det absolutt! Men vi hadde det gøy og er stort sett veldig fornøyde! Oddbjørn har også følgende kommentar: «Det blei en dag med heile spekteret av følelsar: stolthet, frustrasjon, glede og vantro. Men spesielt gledelig var 26 serveess i første kamp og 27 i andre kamp. Sjøl om det blei 3-2 og 2-3 er målet framleis gull. Jentene har som vanlig supert samhold og ga publikum topp underholdning»

Ranking etter kampene (basert på tabell og tidligere rankingturnering)
tabell 11nov


Oppdatering 12. oktober, med rapport fra rankingturnering, skrevet av Greta:

Lørdag var det duket for sesongens første rankingturnering i Askimhallen. En stor dag for OSI 4, som for første gang skulle spille kamp som ett lag etter det store uttaket. Stemningen var rimelig god etter å ha slått både Lier 2 og Nesodden VBK 2-0. Videre var det tid for å spille mot selveste OSI 2, noe som viste seg å være både spennende og gøy ettersom OSI 4 klarte å følge spillet deres helt til 22-25 i første sett. OSI 2 vant riktignok, men erfaringen og gleden for hvert poeng hanket inn mot disse råskinnene var en fantastisk opplevelse forteller kapteinen for OSI 4. Trine understreker videre at et tap som dette, har aldri før føltes så godt, «for vi spilte virkelig som et samlet lag». Agnethe sier seg enig i dette og legger til at « den naturlige kjemien laget har, er en så god kjemi man ikke kan håpe på en gang!»

Tidlig søndag morgen var det tid for å møte Kolbotn. Etter en kaffekopp og noen gjesp var kampen i gang. Kolbotn var stødige, de visste hva de dreiv med og OSI 4 måtte si seg slått etter en 2-0 seier. «Laget var ranket som vinnere i 2. divisjon, noe som gjorde tapet litt mer greit», forteller kaptein Trine og gliser.
Kampen om 9 plass, dagens siste kamp, endte med å bli nok et oppgjør innad i OSI-klubben. OSI 4 skulle nå møte OSI 3. Et slikt oppgjør viste seg å være spennende for mange, som kom til utrykk ved publikum langs hele banen. Stemningen var til å ta og føle på da første ball gikk. Slitne kropper var i helspenn, klare for å gi en siste 100% innsats i helgens turnering. Kampen viste seg å være en heidundranes kamp, hvor hvert poeng var viktig. OSI 4 klarte nok en gang å holde tritt med et lag i 2.divisjon, noe som gjorde at tap eller vinn ikke var det viktigste. Det var hva gjengen klarte å prestere som et samlet lag som var det essensielle, hvor humor og humør sto i sentrum. OSI 4 klarte ikke å hevde seg over OSI 3, som tok en 2-0 seier. Selv om søndagen bare hadde tap å tilby, var det en opplevelse OSI 4 ikke kunne være foruten. Rankingturneringen i Askim var en veldig fin start for OSI 4!

-Oppsummering: i denne turneringa var det altså lag fra både andre, tredje og fjerdedivisjon. Foreløbig rangering i tredjedivisjon er dermed slik:

tabell 20okt