
Hva er fotografisk hukommelse, og hvem har det?
Det er blitt forsket på sjimpansers hukommelse i forhold til mennesker. Resultatet var at sjimpansen slo mennesket i forsøkene med informasjon som vises lynraskt på en skjerm. (Mannen bak forskningen er Tetsuro Matsuzawa ved Universitetet i Kyoto.) Kritikere mente at sjimpansen fikk dårlig motstand, fra middelmådige studenter. Så forskerne fikk tak på verdensmester i hukommelse Ben Pridmore. Både sjimpansen og Ben fikk se en dataskjerm med siffer (fra 1 til 9) i tilfeldige posisjoner. Sifrene forsvant etter to tiendedels sekund, og de skulle trykke der sifrene var, fra lavest til høyest. Ben hadde 33 prosent riktig i testen. Mens sjimpansen klarte nesten 90 prosent.
Forsøkene viser at mennesker ikke nødvendigvis er bedre enn sjimpanser i all mulig hjerneaktivitet. De viser også at selv verdens beste hukommelse ikke klarer å huske perfekt når informasjonen vises i 0,2 sekunder. Ben Pridmore er min venn, og når man spør om han har fotografisk hukommelse, vil han naturlig nok benekte dette. Han er en helt vanlig person, som bruker gode teknikker for å huske enorme mengder informasjon hvis han vil. Dessuten knipser fotoapparat bilder raskere enn 0,2 sekunder.
Et stunt på direktesendt tv
Jeg mener alle har fotografisk hukommelse. Vi opplever stadig vekk at vi husker hvor på siden en tekst var plassert i avisen. Dette er en egenskap som er sterk når vi er barn, og som avtar litt med alderen. Derimot er jeg skeptisk til fotografisk hukommelse i form av å huske store mengder like raskt som et fotoknips. Men jeg er stolt over dette stuntet i den direktesendte semifinalen på Norske Talenter 2018:
Forskjellen på et menneske og et fotoapparat
En mann som påstår å ha fotografisk hukommelse, er spanjolen Ramón Campayo. Han så på førtiåtte binære tall (0 og 1) i ett sekund og gjenkalte alt feilfritt (juli 2009). Tallene ble vist på en dataskjerm i grupper på tre og tre. Dette er kanskje det nærmeste fotografisk hukommelse vi kommer. Jeg tror flere kan klare det samme hvis de har et system og sitter i årevis og trener. (Verdensrekorden til Ramón var tjuefire binære tall i 2003). At han har klart nitten vanlige tall (0 til 9) på ett sekund, er et argument for at han bruker et system (19 siffer på ett sekund versus 48 binære siffer på ett sekund). Visuelt er det nemlig liten forskjell på binære tall og vanlige tall.
Selv om Ramón er god på raske huskeoppgaver, er både Ben og jeg bedre enn ham i memorering av kortstokker. Og vi har som sagt ikke fotografisk hukommelse. I 2005 mislyktes Ramón i tjue forsøk på rad i å sette verdensrekord i memorering av binære tall på to og tre sekunder. Han er et menneske, ikke et fotoapparat. Men du verden for noen prestasjoner!
Har Derren Brown fotografisk hukommelse?
En mann som ofte blir assosiert med fotografisk hukommelse, er Derren Brown. Derren er en illusjonist og magiker som utfører triks gjennom en kombinasjon av magi, hinting, psykologi, avledningsmanøvre og effekter.
På et sceneshow ba han en tilfeldig tilskuer om å flytte noen håndfuller med knapper fra en skål til ett brett. Derren får se på de fargerike knappene på brettet i ett sekund eller to, før brettet dekkes til. Han skal nå huske hvor mange knapper som lå på brettet. Derren tenker hardt og klarer å hente fram riktig antall fra hukommelsen. «77 knapper!» Det må vel være fotografisk hukommelse?
Trikset utføres med en skjult diamantvekt, som står under skåla eller brettet. Derren kan ta ett raskt blikk på den skjulte diamantvekten, og regne ut hvor mange knapper som ligger på brettet.
Derren bruker forskjellige framgangsmåter for å utføre triks som kan oppfattes som fotografisk hukommelse. På fjernsyn sier han at han bruker fotografisk hukommelse. Mens han i sin egen bok skriver at han ikke har fotografisk hukommelse. Jeg vil ikke avsløre flere av triksene, fordi dette er Derrens levebrød. Dessuten er det morsommere å bli forført av uforståelige prestasjoner enn å vite alt.
Gjengitt fra boka Bedre hukommelse: Best of Memo, skrevet av Oddbjørn By. Ønsker du å gjengi dette på din egen blogg, så husk å spørre Olden Forlag på forhånd