Glemte passordet til Bitcoin

En mann kom bort til meg etter et Memo-kurs og fortalte at han hadde glemt passordet til Bitcoin-kontoen sin. Han kjøpte et par Bitcoins for mange år siden. Nå er én Botcoin verdt rundt en halv million kroner. Her er rådene/tankene jeg ga ham:

Vanligvis lager vi passord etter tre strategier:

A – Samme passord, flere steder

B – En variant av samme passord, flere steder

C – Unike passord (overalt, eller noen steder)

Jeg anbefaler å ta en to-timers økt, der du forsøker å gjenkalle – grave fram passordet. Helst der du satt da du laget passordet. Ganske fascinerende, men ofte kan du huske hvor du var da ting skjedde. Hvis du gikk opp til Fløyen (en gang for lenge siden) kan samtalene du hadde på veien dukke opp neste gang du går der.

Den samme effekten er ikke like sterk rundt pc-en, fordi vi har arbeidet ved pc-en i utallige timer. Det blir litt som å gå opp til Fløyen tusenvis av ganger, da dukker ikke minnene/samtalene opp så tydelig som hvis du bare har gått opp dit noen ganger (eller en ny rute hver gang).

Forsøk å lage en ny konto der du kjøpte bitcoins. Hensikten er å teste om nettstedet forlanger et visst antall tegn, eller en viss type tegn. Dette kan ha blitt endret med årene, men gjør alt du kan for å finne ut av typen passord du leter etter (ved å lage en ny konto eller finne hjelp på webforum).

Du har sikkert testet A, samme passord, brukt mange steder. Jeg anbefaler likevel at du skriver ned alt du husker av passord (spesielt i årene rundt Bitcoin-kjøpet). Dette kan gi hint om hvilke type passord du liker å lage. Det kan også hende at du brukte et av disse til Bitcoin, selv om det er lite sannsynlig.

Variant B: En variant av samme passord, flere steder. For eksempel lager mange Elvis-fans passord basert på Elvis-låter og referanser. Noen lager passord basert på sekvenser og tall (et primitivt eksempel er passord123, passord124, passord125). Har du laget denne typen passord – bare mer raffinert? Hvis du har det, så får du detaljerte tips under overskriften Scrabble.

Alternativ C: Unike passord.

Ofte lager vi unike passord til viktige eller dyrebare ting. Litt som at vi legger viktige ting på et viktig sted. Ofte ender det med at vi likevel glemmer vi hvor det ble lagt. Da blir det vanskelig å hente fram. Gå til overskriften Scrabble og gå gjennom hele alfabetet.

Da du laget passordet hadde du sikkert en tanke bak. Det er usannsynlig at passordet var helt tilfeldig (som 7$eHg9@L1 – da hadde du husket at det var fullstendig tilfeldig). Kanskje du laget passordet inspirert av bitcoin. Eller krypto, kryptering eller passord? iHatePasswords er en klassiker, i ulike varianter.

Folk har forskjellige passord-stiler. En kamerat lager passord basert på hva han ser rundt seg: saks, binders, aprikos. Andre lager passord basert på geografi: marokko10, algerie11, tunisia12. Skillet mellom unike passord og en variant av samme passord er sånn sett flytende. Se etter mønster i dine tidligere passord.

Scrabble

Bruk Scrabble-brikker og gå gjennom fra A til Z. Har du hatt passord som starter med B? Ba, be, bi, bo, bu, by, bæ, bø, bå? Sannsynligvis kan du droppe æ, ø og å. La vokalene ligge og bytt ut B med C (ca…, ce…, ci…, og så videre). Husk også at bokstav nummer to kan være enda en konsonant. Bj…, bl…, br…  

Har du hatt passord som startet med vokal? Da blir det mer arbeid, men bruk gjerne Scrabblebrikkene likevel. Poenget er å få svaret på tunga.

Eller hadde du passord som startet med tall eller spesialtegn (#$¤)? I ditt tilfelle er det ikke sikkert, siden det er et gammelt passord. Passord laget før 2018 startet vanligvis med bokstaver eller tall.

Store og små bokstaver
Husk å teste varianter av store og små bokstaver, dersom du brukte det på den tida dette passordet ble laget.

Før du starter
Før du starter prosessen kan du krysse ut disse alternative løsningene for sikkerhets skyld:

-Sjekk at det ikke finnes andre løsninger for å logge inn (sikkerhetsspørsmål eller annet)

-Rådfør deg med kundeservice der du kjøpte bitcoin, hvis det finnes kundeservice der

-Rydd i gamle papirer. Kanskje du skriblet ned passordet et sted?

Vurder profesjonell hjelp. Det finnes firma som spesialiserer seg på å hente fram tapte passord (se opp for svindlere). Hvis ingenting fungerer kan du prøve hypnoterapi. Det er ikke et felt jeg kjenner, men det høres harmløst ut i hvert fall.

Å glemme passord til Bitcoin er en dyr lærepenge, men også hardcore. Det blir gode historier av sånt.