God idé? Husk å fange den

Hvordan ble Jerry Seinfeld så dyktig? En ting han har gjort er å skrive minst én vits hver dag. Uansett om det er bra eller dårlig. Mange av vitsene vraker han, men han sitter igjen med mange gode vitser i løpet av året. Seinfeld har gjort dette hver dag siden 1975. Det betyr at han har skrevet ned minst 16 400 vitser. Sannsynligvis mange flere – noen dager noterer han ned en håndfull vitser. Det vil si: Det er ikke nødvendigvis vitser, men morsomme eller underlige ting han opplever gjennom dagen.

Dette er interessant på mange måter:

1. Seinfeld bryr seg ikke om kvaliteten på det han noterer, han vet at noen er dårlige. Det spiller ingen rolle, noen blir bra.

2. Når målet er å skrive kun én vits eller opplevelse, blir det lett en vane. For å gjenta en handling (etablere en vane) er det viktig at handlingen er enkel. Som da jeg tok push-ups hver dag (og fortsatt gjør det).


3. En vits eller en idé har begrenset verdi med mindre du fanger den. Seinfeld fanger det på papir. Jeg fanger det i hukommelse (ved hjelp av memorering eller appelsinmetoden, til ideen er notert). Begge deler er beskrevet i boken Best of Memo.


Personlig liker jeg å huske ideene jeg får. Så noterer jeg ned ideen på et papir og legger det i en skuff. Hvis ideen fortsatt er god etter å ha ligget i skuffen en stund, kan det være en god idé som er verdt å forfølge. Det samme gjør jeg med litteraturen jeg skriver. Den legges i en skuff. Så tar jeg en ny titt på det etter noen uker eller måneder. Noen ganger opplever jeg at kvaliteten var lav. Så jeg har spart meg for å bruke mye tid på en båt som sannsynligvis ville synke.

God idé og eureka

Gjør ting på din måte, men å gjøre litt hver dag kan gi store resultater. Les hva jeg tenker om å skape de rette forutsetningene for å skape ideer [sett inn link]