God idé? Husk å fange den

Hvordan ble Jerry Seinfeld så dyktig? En ting han har gjort er å skrive ned minst én vits hver dag. Uansett om den er god eller dårlig. Da sitter han med minst 365 nye vitser hvert ett år. Seinfeld har gjort dette hver dag siden 1975. Det betyr at han har skrevet ned minst 16 400 vitser. Sannsynligvis mange flere – noen dager noterer han en håndfull vitser. Vitsen eller den morsomme situasjonen skriver han primært når han gjør andre ting. Han noterer morsomme ting han opplever.

Dette er interessant på mange måter:

  1. Seinfeld bryr seg ikke om kvaliteten på vitsen han noterer, han vet at noen er dårlige. Det gjør ingenting, noen vil sannsynligvis være bra.
  2. Når målet kun er å notere én vits blir det enkelt en vane. For å gjenta en handling (etablere en vane) er det viktig at handling er enkel. Slik som da jeg tok armhevinger hver dag (og fremdeles gjør).
  3. En vits, eller én idé har begrenset verdi med mindre du fanger den. Seinfeld fanger den på papiret. Jeg fanger den i hukommelsen (med memorering, eller appelsinmetoden, inntil idéen er notert). Begge deler er skildret i boka Best of Memo.

Jeg ser ingen spesielle ulemper med å notere vitser. Å notere en god idé kan medføre litt ulempe, fordi du starter flere prosjekter enn du håndterer. Ofte er det best å konsentrere seg om ett eller to prosjekter om gangen.

Personlig liker jeg å memorere ideer jeg får. Deretter noterer jeg ideen på et ark, og legger det i en skuff. Hvis ideen fremdeles er god etter å ha ligget i skuffen en stund er det kanskje en god idé, som er verdt å følge. Det samme gjør jeg med litteraturen jeg skriver. Den legges i en skuff. Så tar jeg ett nytt blikk på den etter noen uker eller måneder. Tidvis oppdager jeg at kvaliteten var lav. Da har jeg spart meg for å bruke mye tid på en flåte som sannsynligvis ville sunket.

God idé og eureka

Gjør ting på din måte, jeg er ingen fasit. Men å gjøre litt hver dag kan gi store resultater. Les hva jeg tenker om å legge forholdene til rette for å skape ideer.