Hukommelse om ti-tjue år

framtida
Tenk tilbake til 1980- og 90-tallet. Da var det minimalt av passord, pin-koder, kontonummer å huske. Tenker vi enda lenger tilbake var det ingen telefonnummer å huske. Vi skal ikke mange generasjoner tilbake til en tid uten eksamener. I dag møter vi noen ganger flere nye personer på en uke, enn det våre oldeforeldre møtte på ett år. Mengden informasjon å huske har blitt enorm, det har blitt unaturlig mye å huske.

Men allerede nå er det endringer på gang

Endringer for å redusere mengden å huske. Vi trenger ikke huske telefonnummer lengre, vi kan lagre dem på mobilen. Mange steder kan du logge inn med fingeren, i stedet for passord. Flere banker har innført identisk pin-kode på alle kortene dine. Du trenger ikke en gang huske veien dit du skal, du kan bruke kartet på mobilen. Heller ikke ting du leser på plakater, for du har alltid et kamera. Dette er bare begynnelsen. Snart kommer google glasses. Med disse brillene behøver du egentlig ikke å huske navnet på folk, navnet kommer opp på «brilleglasset». Jeg tror at 1995 til 2045 blir den eneste perioden der det går an å leve av å lære folk husketeknikker. Sånn sett blir nok jeg en av de første, og en av de siste som har dette yrket på fulltid. Det er for så vidt greit, våre forfedre som ikke behøvde å huske alle mulige tall hadde det sikkert godt.

Dagens problem er at det er mye som er vanskelig å huske. Løsningen er husketeknikk. Men løsningen i framtida, er å ta bort det som er vanskelig å huske (kontonummer, passord, veibeskrivelser). Kombinert med teknologi.

Av Oddbjørn By, hukommelsesmester, foredragsholder, konferansier og forfatter av Memo