Hvordan huske en kortstokk

Oddbjørn By er en hukommelsesmester og forfatter av Memo-bøkene. Her gir han tips om å huske en kortstokk. Før vi går inn på tipsene, la oss se over skuldra hans når han memorerer en kortstokk på 51 sekunder. Om du vil kan du kjøre opp hastigheten på videoen, ved å trykke på tannhjulet nede til høgre

Oppskrift: Hvordan huske en kortstokk

For å huske en kortstokk trenger du kort fortalt to ting: Et system for å oversette kortene til mer håndgripelige ting. Samt ett system for å lagre rekkefølgen.

Å gjøre kortene mer håndgripelige handler om at vi husker best det som er lett å se for seg. For eksempel: Grunnstoffene helium, litium og beryllium er vanskelig eller umulig å se for seg. Mens heliumballong, litiumbatteri eller litermål og bær er enkelt å se for seg. Det samme gjelder når du skal huske en kortstokk. Alle kort i spar-serien kan bli figurer på S. Tallet 7 ligner på L, så Spar 7 kan bli SL – altså en slave. Spar 3 kan bli SE – altså en sebra. Kort sagt har Oddbjørn faste figurer for alle kortene – det er grunnen til at han kan huske en kortstokk såpass raskt.

For å huske selve rekkefølgen har han tenkt ut en reiserute på forhånd. For eksempel gjennom en skole han har gått på:

  1. Sykkelparkering
  2. Inngangsparti
  3. Oppslagstavle

og så videre

huske en kortstokk
Du har flere alternativer. Spar J kan bli en SJakal (på grunn av Spar J – slik som Spar7 blir SLave) eller kortet kan bli en figur som ligner på kortet, for eksempel Zorro.

I denne reisa plasserer han kortene, eller figurere. Hvis spar 7 kommer først, og deretter spar 3 plasserer han en slave på det første punktet og en sebra på det neste. Gjerne med litt action. En utfordring er at det blir en lang reise (52 punkter). Hvis du foretrekker kortere reiser kan du plassere to kort per punkt. Oddbjørn gjør det enda mer raffinert, men tar såpass med tid å forklare at det er best å kikke i Memo-boka.

Etter at figurene er plassert tenker du på hva som ble plassert på første punkt. Så oversetter du slaven tilbake til spar 7. Når du har memorert raskt – for eksempel på under tre minutter står du noen ganger fast – hvilken figur var i klasserommet? På fotballbana? Noen ganger klarer du å hente det fram, andre ganger blir det feil. Løsningen er noe så kjedelig som mengdetrening.

Når det blir for enkelt å huske én kortstokk, kan du prøve deg på flere. Her har Oddbjørn memorert 16 kortstokker på Norske Talenter:

Oppskriften på å huske 16 kortstokker ligner på ligner den for å huske 1: Du behøver et system for å gjøre kortene enklere å se for seg. Du behøver også en måte å lagre rekkefølgen på. Også i dette tilfellet er reiseruter best, men du kan ikke bruke den samme reiseruten 16 ganger. Du må bruke forskjellige reiser, hvis ikke blir det rot og forvirring.

Når det er sagt: Reiseruta Oddbjørn brukte i den øverste videoen har han sikkert brukt 300 ganger tidligere. Likevel gikk det bra å huske en kortstokk. Grunnen er at han venter minst en uke mellom hver gang han bruker den.

En lengre og bedre forklaring på å huske en kortstokk finner du i boka Bedre hukommelse: Best of Memo. Dette er boka som flere verdensrekordholdere startet med (samme bok, oversatt til engelsk, svensk og dansk). Så Oddbjørn er ikke bare god til å huske – han er også god til å lære fra seg.

Hvis du har lyst å memorere kortstokker, men ikke har tid til å lage figurer eller assosiasjoner kan du prøve Anno Memo. En kortstokk med ord. Topp hjernetrim!

Siste innlegg