Hvordan huske passord? Ta det ett nivå opp!

Hvordan huske passord? Dette er et spørsmål jeg ofte får. Svaret vil nok overraske deg. Jeg har nemlig tatt en omvei, slik at passord blir noe å glede seg til.

Jeg kommer snart tilbake til passord, først vil jeg snakke om målsetting. Det sies at du bør skrive ned målene dine. En studie rapporterer at sjansen for å lykkes med målet er 42 prosent høyere ved å skrive det ned, enn hvis du bare tenker på målet.

Da tenker jeg: Hva skriver jeg hver dag? Jo, jeg skriver passordet for å logge inn på pc-en. Hva med å slå to fluer i en smekk?

I fjor laget jeg nytt passord for hver nye måned, basert på målsettinger jeg har. Passord basert på mål jeg har. For mai ble det:

#5StarteSykle

Å huske passord er enkelt, når det det er et mål. Sykkelen ble flittig brukt, målet ble oppfylt. En bonus var at jeg gledet meg til neste passord. I juni laget jeg nytt, basert på et nytt mål:

#6TilgiErling

Det fungerte. Jeg følte at det var som en positiv hjernevask. Jeg fortsatte med:

huske passord

#7DroppFrokost

Et omdiskutert mål, men mange mener faste kan være bra – poenget var at jeg klarte målet den måneden – selv om jeg spiser frokost igjen nå. Men det var interessant å teste fasting i hvert fall.

80-90 prosent av målene har jeg nådd. Å huske passord har blitt gøy. Å lage passord har blitt gøy.

Hvorfor hjelper det å skrive målene?

Min erfaring er at du blir mer bevisst på hva du vil. Å ha et enkelt og klart mål hjelper deg til å snevre inn, i stedet for å ønske alt. Med ett nytt passord hver måned, vet du også deadline. Og ved deadline kan du klappe deg på skuldra, eller lære til neste gang.

Det blir mye skifting av passord hvis du skal gjøre slik med alle. Da kan du bruke en av de andre teknikkene jeg har laget for å huske passord. Eller du kan bruke krypterte program som Dashlane – til å huske passordene for deg.

Noen av fjorårets passord:

#8SpareTilBallbinge – jeg ville lage en slags ballbinge i hagen. Det fungerte.

#9FireTimerDigitalDetox – jeg ville bruke en app med Digital Detox hver dag, men det fungerte ikke så godt som jeg håpet (foreløpig)

#10Oppheising – minst 10 oppheisinger/pullups hver dag. Det fungerte, og jeg driver på den dag i dag. Nå har jeg tatt oppheisinger 243 dager på rad. Med et snitt på 15 om dagen blir det 3645 oppheisinger siden starten.

#11SnekreNinjaWarrior – jeg ville lage en Ninja Warrior-bane under verandaen. Den er ikke ferdig, men jeg har kommet i gang.

Konklusjon: Huske passord

Tenk på ett mål, for eksempel StarteSykle. Bruk spesialtegn for å sette deadline på målet, for eksempel #5 for mai. Da har du passordet #5StarteSykle – som både er enkelt å huske – og øker sjansen betydelig for å lykkes med målet.

Om du vil ta det enda flere nivå opp kan du skrive rapporter, dele målet med en venn som støtter deg – eller lignende. For meg holder det å skrive inn målet som passord hver dag. Jeg regner med at studien over ikke har målt effekten av å skrive ned målet så ofte som jeg har gjort.

Mer om studien som rapporterer 42 prosent høyere sjanse for å lykkes, ved å skrive ned målet. Kort oppsummert: Gail Matthews, psykologprofessor ved Dominican University i California stod bak en studie om mål. Hun samlet 267 personer fra hele verden – med varierte yrker og bakgrunn. Personene ble delt inn i grupper, basert på om de skrev ned målene eller ikke. Matthews fant at du har 42 prosent større sannsynlighet for at du når målet ved å skrive det ned.

Med andre ord: Hvis du ikke skriver ned målene dine lykkes du for eksempel med 10. Hadde du skrevet de ned ville du kanskje oppnådd 14. Hvor kult/rart hadde det ikke vært om ett av målene er å huske passord?