Sliter du med å huske passord?

Eksperter på sikkerhet mener at vi bruker de samme passordene for ofte. På alt fra e-post og nettbank til Facebook og Twitter. Jeg er enig i at det er lurt å variere. Samtidig er det viktig å være realistisk. Mange av oss har endeløse mengder passord å holde styr på. Å huske nye for hver brukerkonto blir en konkurranse du neppe kan vinne. Selv de beste hukommelsesutøverne i verden bruker samme flere steder. Det er et fornuftig prinsipp, fordi du får mindre å huske. Bruk gjerne samme på uviktige brukerkontoer, så kan du heller bruke unike for e-post, nettbank og andre viktige kontoer.

Passord til e-posten og ting du bruker daglig, er unødvendige å memorere. De husker du uansett. Men de du ikke bruker så ofte, kan det være lurt å memorere. Kanskje du har fem eller ti som er vanskelige å huske. Tenk ut en lagringsplass. Jeg tenker på nabolaget til besteforeldrene mine. Passordet til reserve-e-posten min er gardintrapp. Jeg ser for meg en gardintrapp ved postkassa til besteforeldrene mine.

Huske passord til nettbank

Passordet til nettbanken min er hamster9. Det vil jeg lagre på en logisk plass, så jeg tenker på sparegrisen til bestefar. Den stod i hjørnet. Der visualiserer jeg en hamster som hogger en øks i sparegrisen, fordi øks er den faste figuren min for 9 (mer om figurer for tall kommer senere). Pin-koden til mobilen er 3764. Ved å trykke disse tastene som tekstmelding får jeg ordet frog. Så jeg ser for meg en frog på telefonkrakken. At frog er engelsk, går fint. Det kan ikke være frosk, fordi det er fem bokstaver.

 

huske passord

Husketeknikker som kun baserer seg på assosiasjoner, har sine svakheter. Problemet er at figurene bare svever rundt i hodet. Stadfesting er en strategisk måte å lagre på, slik at du enklere kan hente fram det du vil huske. Jeg vet at alle passordene er på logiske steder hos besteforeldrene mine. Hvis jeg glemmer ett, vet jeg hvor jeg skal lete. Og du kan bare logge deg av internett. Alle passordene mine var fiktive.

Hvis du har behov for et helt tilfeldig kan du benytte Strong Random Password Generator.