Av og til vet vi ikke verdien av et øyeblikk, før det blir et minne

huske plassering
Slik lyder et amerikansk ordtak. Nå vil jeg fortelle om en tur på fjellet. Jeg var vel rundt 12 år, altså lenge før jeg begynte å trene hukommelsen. En gammel slektning tok meg med på tur for å plukke molter. Langt oppi fjellet fant vi myrer som bugnet over av molter, skrenter der vi kunne stå oppreist og fylle bøtta raskere enn jeg noen gang hadde opplevd. Det jeg ikke visste den gangen var at slektningen visste at han snart skulle dø. Han var barnløs, og hadde valgt ut meg til å huske de hemmelige moltemyrene. Da jeg som voksen vendte tilbake, og tok på meg de grønne støvlene gikk jeg i timevis uten å finne de hemmelige stedene. Jeg gikk over bekker og hoppet ned skråninger. Tanken om at jeg hadde glemt vokste for hver surkling fra støvlene. Etter to timer satte jeg meg ned på en stein og innså at arven jeg skulle bringe videre var glemt.

Som hukommelsesmester har jeg glemt mye. Det svir å glemme to kort når du har memorert 10 kortstokker i en time i verdensmesterskapet. Og enda verre å glemme ett siffer når du ligger an til ny rekord. Å glemme er ikke til å unngå, ingen kan huske alt. Men å glemme det hemmelige moltestedet – det var skuffende. Hadde det vært i dag kunne jeg memorert landskapet, eller koordinatene. Men nylig oppdaget jeg en ny applikasjon, som gjør det enklere å huske plasseringer. What3words er en app som har delt opp hele verden i ruter på 3 ganger 3 meter. Hver eneste rute er navngitt med tre ord. Akkurat nå er jeg i firkanten som har fått navnet «Snappy.physical.cosmetic». Det er enklere å huske enn koordinatene 59°54′40″N 10°44′03″Ø (begge deler er ganske enkelt å huske når du bruker Memo). Kanskje ikke enklere enn å huske adressa, men mange steder har ingen adresse.

App-en kan sikkert brukes til mye:

-for å huske plassering (hvor-som-helst), og finne den igjen
-for å avtale nøyaktig møtested
-skaffe hjelp til riktig sted
-levere til riktig sted

Veibeskrivelse kan enkelt sendes gjennom app-en. Eller du kan sende ordene som tekstmelding. Les mer om What Three Words her.

Huske plassering på en lekebåt

Å huske hvor moltemyra var minner meg om en flott historie i Det Beste, skrevet av norskamerikaneren Arnold Berwick.