Hvordan få mer flaks


Du husker kanskje Al Pacinos fantastiske tale fra filmen Any Given Sunday. En inspirasjonstale, som motiverte fotballspillerne i garderoben – og ikke minst folk som så på filmen. Jeg kjenner profesjonelle idrettsutøvere som ser på denne talen før hver eneste kamp. Det er vanskelig å lage et lite utdrag av en så legendarisk tale, men her er litt:

You find out that life is just a game of inches.
So is football.
Because in either game
life or football
the margin for error is so small.
I mean
one half step too late or too early
you don’t quite make it.
One half second too slow or too fast
and you don’t quite catch it.
The inches we need are everywhere around us

On this team, we fight for that inch

Jeg kom til å tenke på denne talen etter et hukommelseskurs jeg holdt i Tønsberg. Det var to minutter til jeg skulle skru på mikrofonen. Foran meg satt studenter som ville høre om teknikkene jeg skulle snakke om. Høgskolen betalte for kurset, slik at alle kunne delta gratis. Scenen var i et åpent landskap. Over skuldra så jeg noen studenter som satt ved noen bord og leste. Jeg gikk bort til dem.
«Hei, vil dere komme på hukommelseskurs. Det er gratis og varer i 45 minutter.»

De to gutta ved det ene bordet ble med. Tre jenter ved bord nummer to takket nei. Det samme gjorde fire studenter ved det siste bordet.
Denne episoden har jeg tenkt mye på i etterkant. Hvorfor sa noen studenter nei? De fikk bruke 45 minutter til lesing. Men de som takket ja fikk en gratis investering som de får nytte av resten av livet. Verktøy som gjør at de kan huske mye mer effektivt.

Det minner meg om forskning på flaks. Psykologprofessor Richard Wiseman gjorde et eksperiment der over tusen personer ble definerte som heldige eller uheldige basert på egen oppfatning og Wisemans tester. Alle fikk utdelt en avis, med beskjed om å se gjennom og fortelle hvor mange bilder de kunne finne. Midt i avisen hadde Wiseman plassert en beskjed med overskriften: Fortell Wiseman at du har sett dette, og vinn 250 Euro!
Selv om beskjeden tok opp halve siden og var trykket med store bokstaver, registrerte ikke de uheldige personene dette. De heldige oppdaget teksten, og sluttet å lete etter bilder.

Wiseman sier til BBC at uheldige ofte mister muligheter fordi de er for fokuserte eller fastlåste på et annet mål.

Det finnes argumenter imot Wiseman sine teorier, men jeg tror det ligger noe i teorien hans om at flaks kan trenes. Og som Al Pacino sier:
The inches we need are everywhere around us.
Cause we know
when we add up all those inches
that’s going to make the fucking difference
between WINNING and LOSING
between living and dying

Jeg blir nesten trist når jeg tenker på studentene som sa nei. Hvis de av en eller annen grunn ikke likte kurset, kunne de gått etter tre minutter. I verste fall ville tre minutter lesing gå tapt.

For noen år siden fikk jeg denne meldingen på facebook:
“I have your book and I though it was really well done 🙂 This is THE book I recommend to family and friends. To everybody!”
Nelson Dellis, 23. november 2010

Tida gikk, snøen falt og jeg tenkte ikke mer på e-posten. Så i mars 2011 vant Nelson det amerikanske mesterskapet i hukommelse. Det samme gjorde han i 2012.

I dag spør jeg: Vil du bruke noen minutter på å lese introen til Memo-boka? Du finner den her (bla fram til kapittelet som heter Muntlig eksamen) eller du kan melde deg på kurs