Hvordan holde foredrag?

Hva er ditt beste tips – hvordan holde foredrag?
Det beste tipset er å droppe Power Point. Power point er ofte laget som en huskelapp for foredragsholderen, ikke som et nyttig redskap for publikum. Med Power Point sitter ofte folk å glor og du begynner å lure på om de følger med, eller så noterer de febrilsk. Når noe står på Power Point’en tenker mange automatisk at det står noe viktig, men den er stort sett en huskelapp for deg.

Å droppe Power Point er lurt. Men å huske det du skal snakke om, er ikke så enkelt. Jeg bruker Memo (husketeknikk) da er det mye enklere å huske. Eventuelt kan du bruke huskelapp inntil du har testet du husketeknikker.

oddbjørn by
Hvordan holde foredrag? Oddbjørn By svarer

Innhold

Hva er fordelen med å huske godt?
Du får bedre kontakt med publikum. Andre fordeler er at folk tenker at du har god peiling på det du snakker om, for du står jo der uten manus, og uten Power Point. Prøv selv, og finn ut at det er store fordeler med å huske budskapet. Ved å droppe Power Point slipper du å knote med datamaskin og ledninger. Du slipper å møte opp så tidlig for å teste datautstyret.

Hvorfor avslutte med en spørsmålsrunde?

Jeg syns ikke du skal avslutte med en spørsmålsrunde. Da avslutter du nedover. Jeg vil heller anbefale å avslutte på topp og så gi seg. Spørsmålsrunden bør heller være underveis eller etter at du har mottatt applaus og gått av scena.

Hva synes du om å stille spørsmål til deltakerne?
Endel foredragsholdere spør ”er det noen her som var trøtte da de stod opp i dag tidlig?” Å spørre ”er det noen her som liker ferie?”, synes jeg blir en ovenfra-og-ned holdning. Du ville aldri spurt en venn slike spørsmål. Still samme type spørsmål som du ville stilt til en venn. For eksempel: Har du trent markløft? (foredrag om trening) Hva har du hørt om eskimorulle? (foredrag om kajakk)

Hva bør jeg holde foredrag om?

Noen ganger får du spørsmål om å holde foredrag om et spesifikt tema. Andre ganger, som på skolen, vil du få i oppgave å holde foredrag om et valgfritt tema. Det viktigste, syns jeg, er å ha et foredrag om noe du brenner for. Det vil da være enklere å huske det du skal snakke om, enklere å smitte engasjementet over til de som hører på.

 

teambuilding oslo
Hvordan holde foredrag?

Hva hvis jeg får jernteppe?

Det er ekstremt sjelden å få jernteppe når du har memorert med Memo. Hvis du likevel står fast er det ikke noe galt med å ta en 5-15 sekunders pause. Husk at folk bare gir seg selv 30 prosent så lang betenkningstid, som de vil tillate hos andre. Å ta en tenkepause kjøper deg tid. Ta en slurk vann hvis du synes at tenkepausen er lang.

Hva tenker du når du går på scena?

Ikke frykt for at læreren gir dårlig karakter, ikke vær redd for at folk ikke vil kjøpe produktet. Det blir litt som skiskytterne som kommer inn på standplass. Tenker man på konsekvensene ved bomming, da blir det strafferunde. Man må heller tenke arbeidsoppgaver. Når man har den innstillingen blir selvtilliten og prestasjonen løftet. Der er Memo til stor hjelp: Under framføringa tenker du på reiseruta der du plasserte tingene du vil si. På den måten går du i en reise med arbeidsoppgaver, og du unngår nesten automatisk å tenke på konsekvenser.

Hva gjør du med bråkete deltakere?

Jeg bruker triks jeg har lært av komikere. De fleste komikere har opplevd en full person bakerst i salen som ødelegger. Men det kan også være viktige gjester som småprater i utide. Det viktigste er å øyeblikkelig slå ned på støyen. Hvis du lar støyen utarte, vil det bli ekstremt vanskelig å slå ned på den senere. Jeg pleier bare å si ”stille” og peke i retning bråket. Ikke nødvendigvis med pekefingeren, gjerne med alle fingrene.

Hvordan holde foredrag: Med eller uten mikrofon?
Jeg foretrekker å bruke kun stemmen, det blir mer naturlig og du får mer trøkk i stemmen. Men det viktigste er at folk hører hva du sier, så av og til er mikrofon best.

hvordan holde foredrag

Hvor lenge bør et foredrag vare?

Av og til du vil du få spørsmål om å holde et to-timers foredrag, andre ganger bestemmer du lengden selv. Min erfaring er at ”less is more”. Hvis du har kortere tid vil du fokusere mer på de viktige tingene, og publikum holder konsentrasjonen.

 

Fortell din beste metode for å engasjere?

Den beste metoden er så klart å snakke om nyttige ting, men samtidig hvis du har et tre-timers foredrag, så vil noen bli trøtte og slitne underveis. Jeg pleier å gi deltakerne oppgaver. For eksempel kan du be deltakerne om å ”skrive ned målene dine for neste år”. Effekten er at deltakerne får variasjon, de blir engasjert og du får en pause.

Da jeg var på foredrag med deg var det noen som sa at du er Norges beste foredragsholder. Men er ikke det bare fordi temaet du snakker om er så interessant?

Jeg holder som oftest foredrag om hukommelse, men jeg har vært på foredrag om hukommelse i Australia som var til å sovne av. Men det er klart at hukommelse vanligvis er spennende. Det er mange ingredienser som avgjør hvor godt foredraget blir, bruker du oppskriftene over vil du trolig lykkes godt. Norges beste foredragsholder er for øvrig Øyvind Hammer, den mentale treneren til Ole Einar Bjørndalen.

Hvordan holde foredrag på best mulig måte? Noen siste tips?
Det er begrenset hvor mye deltakerne husker. Sørg for at deltakerne i hvert fall husker de to-tre viktigste budskapene dine.

Konklusjon: Hvordan holde foredrag?

Den enkleste måten å heve kvaliteten på foredraget er å huske hva du skal si. I stedet for å stå der å lese fra et manus. Da vet du alltid hvor den røde tråden er. I tillegg får du noe å tenke på, så du ikke får anledning til å tenke på nervøsitet. Sjekk ut boka Bedre hukommelse: Best of Memo. Der finner du oppskrifter på hvordan du husker effektivt og godt.

hvordan holde foredrag
Hvordan holde foredrag? Du unngår i hvert fall mange problemstillinger ved å droppe PowerPoint. Bruk en liten huskelapp eller memorer budskapet.