Huske navn?

huske navn
Oddbjørn By er tidligere verdensrekordholder i hukommelse, og deler her noen tips om å huske navn.

Hvilke teknikk som fungerer best kommer an på situasjonen, for eksempel antallet personer du skal huske. I dag har han noen utradisjonelle tips hvis du hilser på én og én person, med litt tid mellom hver. Oddbjørn forteller:

Etter litt småprating kan du si at nevøen din samler på selvportrett. Så spør du personen om han kan tegne et lite selvportrett (på papir eller på mobilen din). Til slutt ber du personen om å skrive fornavnet sitt under selvportrettet.

Denne teknikken løser mange problemer. Mange tror at det største problemet er å huske navnet, men et minst like stort problem er at du ikke får med deg navnet (fordi du er så fokusert på å gi fast håndtrykk, smile og presentere deg selv). Nå har du derimot en fasit, en lapp med navnet. Både tegningen og situasjonen vil hjelpe deg til å huske bedre. I tillegg har du fått en icebreaker. Folk er dritt lei av å svare på «hva jobber du med, hvor bor du» – og hele den rekka. Skulle du likevel være redd for å bruke teknikken, kan du først vise personen noen selvportrett som du har samlet inn (vis fram de dårligste tegningene). Hensikten er å senke forventningene til pen tegning, og å introdusere konseptet før du spør om selvportrett.

Snart legger vi ut video der Oddbjørn demonstrerer teknikken i praksis.

Neste uke kommer tips nummer 2 for å huske navn. Enda flere tips kan du lese i Oddbjørn Bys bok Bedre hukommelse: Best of Memo