Hvordan huske bedre

Hvordan huske bedre? Her får du tips fra Oddbjørn By, forfatteren av Memo-bøkene og tidligere verdensrekordholder i hukommelse. Hvilke strategier som fungerer best varierer etter hva du skal huske.

Innhold

hvordan huske å drikke vann

Hvordan huske å drikke vann

Det finnes ingen studier som viser at du bør drikke to liter vann per dag, eller åtte glass. Å drikke mye vann har en rekke ulemper hvis du for eksempel driver idrett. På korte løp ser man ofte folk løpe med vannsekker med drikkeslange. For det første gir vannet ekstra vekt. For det andre blir drukket vann skvulpende i magesekken. For det tredje er det helt unødvendig å drikke hele tiden.

Mennesket har et ekstremt finjustert system for å regulere væskebalansen. Systemet heter tørst.

Lege og helseguru, Berit Nordstrand mener at du bør drikke før du blir tørst. Jeg mener det er en overdrivelse. Gul urin er normalt. Ingen dyr har klar urin.

Kroppen trenger vann, men vi får i oss mye gjennom maten vi spiser. Hensikten med å drikke mer vann ved aktivitet er å prestere bedre. Jeg er sterkt skeptisk og etterlyser bevis. I de aller fleste idretter er det en fordel å være sterk, men ikke for tung. For eksempel volleyball, der man skal hoppe høyt. I volleyball er det små centimeter som skiller en smash fra å bli blokket ned, fra å treffe nettet eller gå ut. Da er det etter min mening en stor ulempe å drikke en til to liter vann, slik mange gjør. Ingen svetter slike mengder, og man får dermed mer vekt å drasse på – gjerne 2-3 prosent mer.

Men hvorfor tror så mange av oss at vi skal bøtte nedpå med vann? Myten kan ha oppstått etter forskning gjort av Gatorade Sport Science Institute. Som ble sponset av Gatorade. Hvorfor tjener Gatorade på at folk drikker mer vann? Ved at folk skal bøtte nedpå med vann går vi lei, og tyr dermed til Gatorade eller vann med smak.

Det er uhyre sjelden at noen blir dehydrerte og husk at mennesket er skapt til å løpe lange distanser uten drikke – eller med svært lite drikke.

Konklusjon – hvordan huske å drikke vann:
Å konstant drikke vann er unødvendig. Drikk vann når du er tørst.

Hvordan huske passord?

La oss reflektere rundt fenomenet passord. På jobb må du helst bytte passord hver måned. Du er på jobb cirka 20 dager i måneden, og du taster kanskje inn passordet to ganger hver dag. Det betyr at du taster samme passord veldig mange ganger per måned. Gjør som meg: Bruk passordet til å gjøre livet bedre.

Jeg har satt meg små mål, og bruker de som passord. I mai hadde jeg mål om å sykle mer. Passordet ble dermed #5SykleMer. Fordelen med passordet er at det er enkelt å huske – men samtidig blir det en form for hjernevask. Å taste målet flere ganger om dagen minner meg på målet. Gjett om jeg syklet mer i mai?

hvordan huske passord

Andre passord jeg har hatt (med litt redigering):

#1SpareTilFerie Det fungerte, sparte i rekordfart.
#2Tilgi[Firma] Fungerte.
#3FasteFramTil12 (Å faste fra kvelds til lunsj skal være sunt, men jeg klarte det ikke)
#4PushupsHverDag Fungerte hele måneden. 84 dager på rad, and counting. Jeg tar 10 til 40 per dag, alt etter hva jeg føler for.

Du kan gjerne bruke større variasjon av tegn. For eksempel: NullHandling@netthandel
Ta8pauserFra@Pulten

Konklusjon om å huske passord:
Du gleder deg til å finne på nye passord. Passord blir noe du gleder deg til. Du lykkes (stor sett) med store og små mål. Bruk passord til å forbedre livet ditt littegrann.

Hvordan huske navn?

Som hukommelsesmester må jeg huske navn – hvis ikke får jeg høre mange vitser. Teknikkene jeg bruker avhenger av situasjonen:

-Er det én person eller mange?
-Har jeg gjesteliste på forhånd?
-Hvor raskt blir folk presentert?

hvordan huske navn

Her er strategien jeg bruker for å huske navnet på mange elever, spillere eller store mengder nye fjes:

Flere tips om å huske navn kommer. Det gjør også tips om å huske det man leser, huske pensum, drømmer og generelt: hvordan huske bedre. Følg meg gjerne på facebook, for å holde deg oppdatert.