Har du sett tv-serien Prison Break? Michael Scofield er ingeniør og regnes som et geni. Broren hans, Lincoln Burrows, er uskyldig dømt til døden. I starten er det bare Michael som tror det, og han lager en plan for å redde broren. Etter fire måneders research har han oversikt over fengselets blueprint (teknisk kart/tegning). Dette får han tatovert på kroppen sin, alt er planlagt til den minste detalj. Michael begår et væpnet ran for å komme inn i samme fengsel som Lincoln. Så starter arbeidet med å rømme fra fengselet.

Det som overrasker meg mest er alt Michael har tatovert til kroppen. Blant annet et telfonnummer på 10 siffer. Jeg mener at hvem som helst klarer å memorere et nummer på 10 siffer i løpet av meget kort tid. Med Memo kan folk huske tusenvis av tall på noen timer. På tv2 i 2006 lærte jeg tre personer å huske 1000 desimaler av pi, på 10 timer. Da de skulle ramse opp tallene hadde de ikke en eneste feil.


Øynene er for å huske hvem nummeret tilhører, og trolig som avledningsmanøver, slik at sifrene ikke skal vekke for stor oppsikt. På den originale tatoveringen ble øynene tatt bort, for å spare plass. Nummeret ble også forandret.

Prison Break er en fantastisk tv-serie, og plottet med tatovering er kreativt. Men ingeniøren og geniet Michael Scofield ville aldri gått gjennom den smerten med å tatovere et telefonnummer på 10 siffer, når han kunne memorert det på sekunder eller minutter – med perfekt gjenkalling (perfekt gjenkalling er det sentrale, og ikke minst å koble inn langtidshukommelsen). Dette er ikke de eneste sifrene og informasjon han har tatovert. Ved hjelp av gode teknikker kunne selv en blind høne memorert mesteparten av det Scofield har tatovert. En super historie, en super karakter – men det er en karakterbrist i historien.

Litt på samme måte som det er karakterbrist i historien til en del medisinstudenter. Hvorfor vil noen medisinstudenter pugge i stedet for å memorere? Hvorfor vil de gå gjennom smertefull og langsom pugging?

Poenget mitt er ikke å angripe studentene, men å gi noen velmenende råd. Medisinstudenter har enormt mye å huske. Likevel er det noen av de som ikke bruker hukommelsesteknikk. Det kan være flere grunner til det:

*Noen tror at Memo kan komme i vegen for forståelse. Men la oss ta et scenario: Du kommer forbi en bilulykke, med en hardt skadd person. Enten husker du førstehjelp eller så husker du ikke førstehjelp. Pasienten bryr seg ikke om hvordan du husker den, så lenge du husker den. Les også artikkelen om hukommelse versus forståelse

*Noen har misforstått Memo. I de første Memo-bøkene forklarte jeg meg litt upresist i forhold til studering. Det er bedre forklart i Best of Memo, og sjansen for misforståelser er mindre nå (hvor mye man lagrer på ett punkt, redusering, robotfella, og så videre)

Jeg holdt en del privatundervisning for medisinstudenter for noen år siden. Medisinstudenter i Polen, Ungarn og lignende må gjerne huske mer enn medisinstudenter hjemme i Norge, men det er uansett enorme mengder som skal huskes. Jeg blir veldig overrasket når jeg hører om folk som vil gå gjennom medisinstudiet uten å memorere. Det er litt som å stille opp i hukommelseskonkurranse og si: jeg har tenkt å pugge eller lese om igjen og om igjen i håp om å huske mest mulig.

Jeg har stor respekt for at studenter skal forstå pensum, det er det viktigste. Men faktum er at studenten skal huske mye også. Memoreringsteknikk er litt som å sitte i en båt. Så hopper ti fisk over båten. Du klarer kanskje å fange et par stykker. Med memoreringsteknikk bruker du et fiskegarn, og kan fange alle ti. Vi har en teknikk, en struktur for å huske pensum. Det er ekstremt tidkrevende å huske side opp og side ned, uten å bruke denne type hjelpemiddel.

Les tilbakemelding på Memo, fra en medisinstudent i Polen

Verken Michael Scofield eller andre mennesker er skapt for å pugge, det er kun de siste generasjonene av menneskets eksistens at det har vært så mye teori, så mange siffer og detaljer å huske. Det er ikke rart mennesker sliter med å huske. Men løsningen er ikke pugging. Å memorere er mye mer naturlig og mye mer effektivt.

Tipset mitt er: Prøv i hvert fall teknikkene. Du vil sannsynligvis få det til, og du vil spare mye tid og krefter. Det er det som er poenget, å bruke mindre tid på å huske, slik at du kan bruke mer tid på andre ting.


En smertefull måte å huske telefonnummer