Implisitt hukommelse – en rask øvelse

I dag har jeg en øvelse til deg. Du bør virkelig prøve den, ikke bare lese om den.

Ta en halvmeter hyssing eller tanntråd og bind den fast i en kopp. La den henge foran deg, mens du holder den så stille som mulig. Deretter skal du, kun ved å bruke tankekraft, prøve å svinge koppen fram og tilbake.

Etter 20-30 sekunder vil du se at koppen begynner å bevege seg fram og tilbake. Nå skal du beordre koppen til å stoppe – også denne gangen kun ved tankekraft.

Til slutt skal du tenke at koppen skal svinge fra side til side, som en pendel.

implisitt hukommelse
Et tilfeldig bilde fra en sommerdag i Oslo

Øvelsen viser at underbevisstheten har fantastisk kontroll på musklene, og får de til å gjøre presise bevegelser nesten helt umerkelig. Selv om du ikke la merke til hvilke muskler som var i sving, visste kroppen hva den skulle gjøre på grunn av implisitt hukommelse. Det er en prosess der hjernen ubevisst lagrer store mengder info, slik som hvilke muskler som skaper hvilke ørsmå bevegelser. Sannsynligvis er slike ubevisste bevegelser opphavet til telekinese (for eksempel flytte et glass til bokstaver på ett ark). Jeg mener at telekinese enten er implisitt hukommelse eller magi (som igjen er underholdning ved bruk av triks, illusjoner, avledningsmanøvre, teknologi og så videre)

Følg med bloggen framover. Om en måneds tid får du enda en liten øvelse. Du finner også noen fine øvelser ved søke på ‘Øvelser til deg’ her.

Hva er implisitt hukommelse?

Implisitt hukommelse er det vi ikke er bevisste på at vi husker. For eksempel å sykle eller knytte skolissa. Det motsatte er eksplisitt hukommelse (også kalt deklarativ hukommelse) som er å bevisst huske noe https://masterra.com/. For eksempel ditt første kyss, eller hovedstaden i Spania.

Dagens øvelse er hentet fra Psychologi Today, juni 2018 ved Eric Haseltine.