«Jeg har så dårlig hukommelse»

dårlig hukommelse
En del studenter forteller til meg at de har dårlig hukommelse. Jeg tror det heller handler om at pensum er enormt. Hvis du blir bedt om å løfte 150 kilo i benkpress vil du føle deg svak. Det betyr ikke at du er svak, det betyr heller at byrden er for stor. Dessverre er studiene ofte konstruert slik at du får en dunge bøker i fanget «Vær så god, husk dette om noen måneder».

Dårlig hukommelse – eller god hukommelse – med tanke på studering handler i stor grad om husketeknikker. Men det handler også om alt som skjer før husketeknikkene blir tatt i bruk (møte opp på undervisningen, sortere ut det viktigste). Legger du deg for sent, drikker og spiser usunt vil det gå ut over konsentrasjonen. Konsentrasjon og hukommelse henger nøye sammen.

Når det er sagt, så er det umulig å holde konsentrasjonen foran bøkene i mange timer. Jeg mener at systemet er problemet: Vi står foran en benk med 150 kilo. Vi legger oss under, senker stanga og blir kvelt. Å endre systemet er vanskelig. Men fjern noen vektlodd (sorter ut det viktigste, finn essensen, vær kynisk). Deretter kan du bruke husketeknikker. Da vil du oppleve stor mestring og framgang.

Dårlig hukommelse i hverdag og helg?

Det er ikke bare pensum som er enormt. Antall gjenstander vi omgir oss med er så enormt at det er lett å glemme ting når du skal på en liten fjelltur. I gamle dager var pakkelisten kanskje slik: Niste og kniv. Ekstra klær hadde man sjelden med. Ble man svett «gikk» man seg tørr igjen (ullklær).

Nå er pakkelista: Ekstra klær av alle slag. Mobil og gjerne fotokamera. Lader. Kart, kompass, sitteunderlag. Plastposer. Snacks. Mat og drikke. Sportsteip, plaster, støttebandasje, gnagsårplaster, regntøy, kniv, termos, solbriller, lommelykt, mobil, husnøkler, bilnøkler, lommebok og så videre. Mye av dette er nyttig (og mye er faktisk unødvendig). Poenget er at vi har mange flere gjenstander å huske i dagens samfunn. Da er det ikke rart hvis du glemmer. Du har neppe dårlig hukommelse.

Skrevet av Oddbjørn By, som slo en verdensrekord i hukommelse i 2006. Forfatter av Memo-bøkene. Les mer om Memo her.