Lære fransk med Memo

Skal du lære fransk? Her er ting å grue seg til:

-Huske ordene
-Lære uttale
-Lære grammatikken

I denne boka løser hukommelsesmester Oddbjørn By problemene når du skal lære fransk. Gjennom små øvelser husker du ordene. Bekymringen for uttale kan du utsette – fordi du kommer til å huske ordene med riktig uttale. Han viser også hvordan du bruker språket fra dag én, uten å tenke på grammatikk og bøying.

Du lærer de 123 viktigste verbene på fransk. Du kommer langt med over hundre verb, og grep for å bruke disse i fornuftige setninger. Det er mulig å lære alle ordene i løpet av én kveld, men du kan gjerne nyte prosessen og bruke flere kvelder. Husk at veien er målet. Dette er kanskje den mest komfortable veien til målet om å lære fransk. En vei Oddbjørn har brukt over ti år på å finpusse. Bon voyage!

Oddbjørn sine bøker om å lære italiensk, spansk og tysk med Memo har blitt veldig populære. Fordi systemet fungerer. Intet husket, intet lært. Oddbjørn har sterk tro på at det å huske franske ord er veien å gå for å lære språket.

oddbjørn by
lære språk

 

Hvorfor lære fransk ved å memorere?

Når du husker 123 verb og nyttige setninger med riktig uttale nå, blir det mye enklere å lære mer om uttale senere.  Å huske en haug med nyttige ord gir stor mestring. Som Scott Adams sa: Success caused passion more than passion caused successDenne Memo-boka gir deg suksess og mestring, som igjen skaper lidenskap. Det er målet med boka. Å huske 123 nyttige verb – og skape mestring og lidenskap. Så kan du bruke verbene og lidenskapen til å lære mer fransk.

Omslagsdesign: HanSomTegner

På skolen hadde du kanskje tysk, spansk eller til og med fransk. Det typiske er at vi går ut av skolen og knapt klarer å si en setning. En av grunnene til det er at læreren er forpliktet til å gjennomgå så mange læringsmål at elevene drukner. Læringsmålene er ofte tungt lastet med grammatikk og teori. Som volleyballtrener er jeg opptatt av praksis. For å få mest glede av volleyball er det viktig å starte med praksis så tidlig som mulig. Mest mulig ballkontakt og spilling først, og så kan man senere gå inn på taktikk, analyser og volleyballens «grammatikk». 

Første kapittel - lære fransk

I neste avsnitt vil du se noen skrivefeil. Alle skrivemåter og formuleringer er der av en god grunn. Mer om det senere. Nå vil jeg at du skal tenke på garasjen til en slektning eller god venn. Jeg tenker på garasjen til onkelen min. Hvilken garasje tenker du på? Du skal tenke på en garasje, fordi dette er en viktig øvelse. Se for deg alpinisten Alberto Tomba i garasjen (hvis du ikke kjenner til Tomba, så tenk på Tom Cruise eller andre som heter Tom). Se for deg at Tomba eller Tom faller inne i garasjen. Så vil jeg at du tenker på inngangsdøra til huset (huset som tilhører garasjen). Se for deg en løve som løfter vekter, der utenfor døra. I gangen eller vindfanget ser du en volleyball som flyr. Jeg vet at det ser rart ut, men det er viktig at du prøver å se det for deg. I stua skal du se for deg en som betaler for en pai. Ser du det for deg? På kjøkkenet er det en som bærer en port. På badet ser du at noen spiser en mansjettknapp. Det siste rommet velger du selv. Du kan tenke på trappa eller et annet rom som passer. Der ser du alle søsknene og foreldrene dine, og de går. Sørg for at du ser for deg at de går, før du leser videre.  

oddbjørn by

En runde til

Jeg forteller dette én gang til, og du ser for deg de samme bildene på nytt. I garasjen ser du «Tomba eller Tom som faller». Utenfor døra «løve løfter». I gangen «volleyball flyr». I stua «betale for pai». På kjøkkenet «noen bærer en port». På badet «spise – mansjettknapp». Og til slutt «alle går». 

Legg fra deg boka, og skriv ned ordene – eller si ordene til deg selv eller noen andre. 

Nå memorerte vi sju franske verb. Alle slutter på -er (men siste bokstav er stum). Tomber (Tomba+er) betyr å falle. Volleyball+er blir voler. Hva betyr voler? Hva var det som skjedde? Voler betyr «å fly». Lever uttales som løve, og lever betyr «å løfte». Payer (pai + endelsen er) betyr «å betale». Hva betyr porter, hva skjedde på kjøkkenet? Porter betyr «å bære». Manger uttales som mansje og betyr «å spise». Det siste punktet var «alle som går». Aller uttales alle og betyr «å gå». 

pugging

Hvis du husket flesteparten, er det supert, da mestrer du teknikken. Totalt memorerte vi 14 ting, franske gloser og norsk betydning. Dersom du husket færre enn 8 av 14, har du mest sannsynlig misforstått teknikken. Ikke bekymre deg for det: Eventuelle misforståelser vil trolig løse seg i løpet av de første leksjonene. Du skal snart få noen fine tips om hvordan vi kan bruke glosene vi nettopp lærte. Men først vil jeg fortelle litt om bokas oppbygging.

Boka får du tak på her.

Huskeord + er 

Fransk 

Uttales 

Norsk 

Tomb…er 

tomber 

tåmbe 

falle 

vol…er 

voler 

våle 

fly 

løv…er 

lever 

løve 

løfte 

pai…er 

payer 

paie 

betale 

port…er 

porter 

pårte 

bære 

mansj…er 

manger 

mansje 

spise 

alle…r 

aller 

alle 

gå