Lære kinesisk

Som hukommelsesmester får jeg ofte spørgsmål om at knække nødder: hvordan man husker anatomi? Hvordan man lærer kinesisk? Hvordan man lærer morsealfabetet?

Jeg må indrømme, at at lære kinesisk er en af de mest frustrerende projekter, jeg har arbejdet på. For et par år siden sad jeg med en lærer, der ønskede hjælp til at lære sine elever kinesisk på en lettere måde. Resultatet var, at jeg fik ondt i hovedet, hvilket er ret dårligt, når jeg får hovedpine én gang om årtiet.

Veddemål: Lær kinesisk inden 28. februar

Den første december 2020 inviterede min ven Alek mig til at lære kinesisk – nærmere bestemt de 600 mest brugte tegn (med korrekt udtale). Jeg har memoriseret enorme mængder tal, kortspil og andet – og selvom tallet 600 ikke lyder af så meget, så er det stadig en enorm mængde: man bør huske 5 til 10 ting pr. kinesisk tegn, så opgaven er ikke at huske 600 ting – det er faktisk at huske tusindvis af elementer. Nogle simple, nogle avancerede. Mere om det senere.

 Uanset, jeg var skeptisk. Så foreslog Alek et væddemål. Og så kunne jeg ikke sige nej. Deadline: Tre måneder.

lære kinesisk

Han startede med det samme. Jeg ventede, så jeg kunne være i topform til 28. februar. Mens tiden gik, tænkte jeg på projektet: jeg har ingen ønsker om at rejse til Kina (eller USA for den sags skyld). Men for at lære kinesisk brugte jeg programmet Mandarin Blueprint. DET kunne jeg lide. Faktisk fungerede det meget bedre end alle andre programmer, jeg har set eller prøvet. Min ven brugte samme program, sammen med nogle suppleringer.

Mine sprogbooks har mange ligheder med systemet. Hvis jeg skulle lave et program for at lære kinesisk, ville det sandsynligvis ligne meget.

Tilbage til væddemålet. Jeg var uoplagt for at lære kinesisk. Alligevel fungerede programmet udmærket. Jeg lærte karakter efter karakter. Jeg fulgte opskriften, og der var ingen rod. Kun fremskridt, fremskridt, fremskridt. Når det er sagt: midt i fremskridtet blev der lukket ned i Nordre Follo, og det er umuligt med hjemmearbejde, når børnehaven er lukket.

Da Alek og jeg mødtes på Deichmanske bibliotek for at tage testen, bestod jeg alle de tegn, jeg havde memoriseret. Men han vandt, fordi han havde lært mange flere. Alek havde lært 600 – og huskede dem alle perfekt (skrivemåde og «stroke-order», udtale og betydning). 

Nogle af kortene jeg har lavet til vores test.

Læring

Hvis du ikke er motiveret, vil en sådan indsats få dig til at udføre alle andre opgaver først. Lidt som når du studerer til eksamen. Men når du først går i gang, vil Mandarin Blueprint fungere fremragende. Og hvis du er motiveret, er der intet at tøve med: Begynd i dag. Tidsmæssigt anbefaler jeg, at du sætter halvanden til to timer af om dagen. Så vil du få den bedste progression og nå en god niveau efter et par måneder.

Når det gælder sprogindlæring, handler det om at nå det første trin på trappen. Trinnet hvor du kan bruge sproget – ved at tale, læse eller lytte. Trinnet er ret lavt, når du skal lære italiensk eller spansk (se video). Men på kinesisk er det første trin enormt højt. Derefter bliver det meget nemmere, fordi de følgende trin bygger på det første.

Programmet koster en del – men efter min mening er det værd at sin vægt i guld. De fleste, der vil lære kinesisk, giver op. Med dette program når du det første trin. På vejen dertil har du sparet MEGET tid og MEGET besvær. Som Alek siger: Det føles som et spil. Og der er næppe noget bedre egnet til memorering. Og næppe noget, der er så svært at gennemføre uden at bruge memorering.

Er du usikker på, om dette er noget for dig? Så kan du teste min bog eller mit videokursus om at lære fransk. Fransk er meget nemmere, men som sagt: Hvis jeg skulle lave et program for kinesisk, ville jeg gøre det på samme måde som Blueprint-folkene har gjort det.