Lære kinesisk

Som hukommelsesmester får jeg ofte spørsmål om å knekke nøtter: Hvordan huske anatomi? Hvordan lære kinesisk? Hvordan lære morsealfabetet?

Jeg skal innrømme at det å lære kinesisk er noe av det mest frustrerende prosjektet jeg har vært borti. For noen år siden satt jeg med en lærerinne som ville ha hjelp til å lære elevene kinesisk enklere. Resultatet var at jeg fikk vondt i hodet. Ganske ille med tanke på at jeg har hodepine en gang i tiåret.

Veddemål: Lær kinesisk til 28. februar

Den første desember 2020 inviterte Alek, en kamerat, meg til å lære kinesisk – nærmere bestemt: de 600 mest brukte tegnene (med korrekt uttale). Jeg har memorert enorme mengder tall, kortstokker og annet – og selv om tallet 600 høres lite ut, så er det likevel en enorm mengde: Man bør tross alt huske 5 til 10 ting per kinesiske tegn, så oppgaven er ikke å huske 600 ting – det er egentlig å huske tusenvis av elementer. Noen enkle, noen avanserte. Mer om det senere.

Uansett: Jeg var skeptisk. Da foreslo Alek et veddemål. Da er jeg ikke vond å be. Deadline: Tre måneder.

lære kinesisk

Han startet med en gang. Jeg ventet i det lengste med å starte, for å prikke inn formen til 28. februar. Mens tiden gikk tenkte jeg på prosjektet: Jeg har ingen ønske om å reise til Kina (eller USA for den del). Men for å lære kinesisk brukte jeg programmet til Mandarin Blueprint. DET likte jeg. Faktisk fungerte det mye bedre enn alle andre program jeg har sett eller prøvd. Kameraten min brukte samme program, i tillegg til noen suppleringer.

Språkbøkene mine har mange likheter med systemet. Skulle jeg laget et program for å lære kinesisk hadde det sannsynligvis lignet mye.

Tilbake til veddemålet. Jeg var umotivert til å lære kinesisk. Likevel fungerte programmet utmerket. Jeg lærte karakter etter karakter. Jeg fulgte oppskriften og det ble ingen søl. Bare framgang, framgang, framgang. Når det er sagt: Midt i framgangen ble det lockdown i Nordre Follo, og det er umulig med hjemmekontor når barnehagen er stengt.

Da Alek og jeg møttes på Deichmanske bibliotek for å ta testen klarte jeg samtlige som jeg hadde memorert. Men han vant, fordi han hadde lært mange flere. Alek hadde lært 600 – og husket alle perfekt (skrivemåte og «stroke-order», uttale og betydning).

Noen av kortene jeg laget til testen vår.

Lærdom

Hvis du ikke er motivert vil et slikt veddemål få deg til å utføre alle andre oppgaver først. Litt som når du studerer til eksamen. Men når du først setter i gang vil Mandarin Blueprint fungere supert. Og hvis du er motivert er det ingenting å lure på: Start i dag. Tidsmessig anbefaler jeg at du setter av halvannen til to timer om dagen. Da får du best progresjon, og du når et godt nivå etter et par måneder.

Når det gjelder språklæring gjelder det å komme opp til det første trinnet i trappa. Trinnet der du kan bruke språket – ved å snakke, lese eller lytte. Trinnet er ganske lavt når du skal lære italiensk eller spansk (se video). Men på kinesisk er det første trinnet kjempehøyt. Deretter går det mye enklere, fordi de neste trinnene bygger på det første.

Programmet koster en del – men etter min mening er det verdt sin vekt i gull. De aller fleste som vil lære kinesisk gir opp. Med dette programmet kommer du til første trinn. På veien dit har du spart MYE tid og MYE strev. Som Alek sier: Det føles som et spill. Og det finnes neppe noen ting ser er bedre egnet til memorering. Og neppe noe som er så vanskelig å gjennomføre, uten å bruke memorering.

Usikker på om dette er noe for deg? Da kan du teste ut boka eller videokurset mitt om å lære fransk. Fransk er mye enklere, men som sagt: Skulle jeg laget et program for kinesisk ville jeg gjort det på neste samme måte som Blueprint-gutta har gjort det.