Lage passord og huske passord

huske passordI disse dager er det mye snakk om å bytte passord. Her er noen forslag som er ganske enkle å huske, og vanskelige å gjette.

Tenk på en kjendis + et verb + et objekt. For eksempel:

Solskjær hopper på en bok. Ta de tre første bokstavene i hvert ord for å lage passordet:

Sol+hop+bok

Fordelen er at du har fått et passord med stor bokstav (første bokstav på kjendisen). En annen fordel er at ett «bilde» forteller deg tre ord. Det er enklere å huske ett bilde enn tre tilfeldige ord (som sko, sint og melk). Å gjette dette passordet er ekstremt vanskelig, men legg gjerne til ett ett siffer eller to. For eksempel Solhopbok4.

Er det ikke enklere å bare lage passordet frosk?
Jo, men poenget med denne artikkelen er å foreslå passord som er vanskeligere å gjette, og som ikke finnes i ordlista.

Å huske hundre passord som er helt forskjellige er urealistisk. Derfor er det nødvendig å bruke ett eller annet system. Varianten med kjendis + verb + objekt kan du gjerne bruke på flere nettsider. For eksempel kan du ta de tre siste bokstavene fra nettsida.

gmail -> ail
twitter -> ter

Det betyr at passordet for gmail blir Solhopbok4ail.

Eller annenhver bokstav:
hotmail -> hta

Sol+hop+bok+4+hta

Huske passord med «kryptert» fasit i lomma

Noen synes likevel det er vanskelig å huske. Da kan du prøve en slags kryptering. Finn et kort i lommeboka. På Elixia-kortet står det kanskje 8455. Bestem deg for et siffer som du vil trekke fra, for eksempel 2. Da får du:

8455 minus 2 for hvert siffer:
6233

Passordet blir da Elixia6233. Det er vanskelig å gjette at du har brukt dette trikset, det er vanskelig å gjette hvilket kort og hvilke siffer du har brukt. Og du får litt mindre å huske, siden du har fasiten i lomma.

Om du ikke liker noen av forslagene så finnes det mange applikasjoner til å «huske» passordene for deg.

Les også om Oddbjørn By sine tanker om passord i framtida