Om Memo

Selv hardt arbeid på skolen kan resultere i skuffende resultater. Ofte er det hukommelsen som setter begrensninger. Men det behøver ikke være sånn. Kort sagt husker du mer effektivt med Memo. Jeg er stolt over å ha hjulpet elever, studenter og andre som skal huske og lære – siden 2004.

Innhold

memo
Den første Memo-boka

Hva er Memo?

Memo er en kombinasjon av husketeknikker fra antikken – og teknikker Oddbjørn By har har lært av venner i VM i hukommelse eller laget selv. Boka Memo kom ut i 2006.

Memo har trolig blitt så populært fordi Oddbjørn By har løftet hukommelsesteknikk til et helt nytt nivå.

Som Krigsskolen i Oslo rapporterte etter kurs: 
Sjøkrigsskolen anbefalte deg fordi de var meget fornøyde. Men dette overgikk all forventning!

Noen tror at det er umulig å huske bedre. Men som vist mange ganger på tv er det mulig å bli mye flinkere. Her er et klipp fra dansk tv:

Start video

Hvordan lære Memo?

Oddbjørn er ikke bare god til å huske – han er flink til å lære fra seg. Både amerikansk mester og verdensmester i hukommelse startet etter å lest engelsk og svensk versjon av bøkene hans. Men de fleste ønsker å huske mer nyttige ting enn kortstokker og siffer. Den største nytteverdien er til studering, jobb, dagligliv – og lære teknikkene til barna. Oddbjørn holder innimellom åpne kurs (følg med på bloggen). Eller du kan spørre om jobben, skolen eller lignende vil bestille et kurs. Eller du kan lese en av bøkene. Den beste heter naturlig nok Bedre hukommelse: Best of Memo.

VM i hukommelse 2005. Doctor Günther, Alisa, Corinna, James, Oddbjørn, doctor Yip & Andi.

God hukommelse handler mye om gode teknikker og strategier. Du kommer langt ved å kjenne til gode teknikker. I tillegg er det avgjørende å kunne bruke dem riktig, noe Oddbjørn fokuserer spesielt på.

Du bør ikke bruke husketeknikker på alt i livet. Men bruk det når du har mye å huske, vanskelige ting å huske eller når god hukommelse gir deg fordeler. Jeg får stadig tilbakemeldinger fra operasangere, komikere og skuespillere som har nytte av Memo. Fordi de husker mer presist, de lærer manus raskere og de husker det lengre. Nettopp det er hensikten: Å bruke mindre tid på å huske mer.

Hva kan teknikkene brukes til?

 

-studering og eksamen (som ofte er en hukommelsestest)
-presentasjoner
språk
-dans, karatemønster
-navn, avtaler, ideer du får
-sjakk og pokerodds
-daglige ting

Ikke bruk Memo til alt, men kort sagt: Hvis du skulle ønske at du kunne hatt med deg huskelapp, jukselapp eller sufflør – så er Memo tingen.

memo

Hva er spesielt?

Pugging er ofte tankeløs repetisjon. Memo er aktiv tenking. Veldig kort sagt lager du bilder av det du vil huske, og plasserer det inn i langtidshukommelsen. Slik som i denne øvelsen:

[sett inn video]

Husketeknikker er ikke noe nytt. Men da Oddbjørn var student var husketeknikker skildret som å kun være kortvarig fornøyelse, eller noe som kan medføre at man blir sprø. Dette stod både i pensumbøkene på psykologi-studiet og det står fremdeles i mange pensumbøker i pedagogikk. Oddbjørn har jobbet med husketeknikker siden 2004 og spesialisert seg på hvordan teknikkene bør brukes. Gjennom årevis med testing på seg selv, elever og andre har han funnet ut hva som fungerer best. Og ikke minst hvordan du bør bruke hukommelsen. I tillegg har han knekt koden for utfordringer du møter underveis.

Hvem er Oddbjørn By?

memo

Oddbjørn By (fødd på ein fredag i 1981) er frå Førde og har arbeida fulltid med hukommelse sidan 2005. No bur han i Oslo/Siggerud. Han har skrive Memo  – som blei nummer 1 på bestselgerlistene i Norge, Danmark og Finland – fordi teknikkane fungerer. Seinare skreiv han åtte andre bøker om hukommelse. Boka Memo Medisin er anbefalt litteratur på Universitetet i Odense (medisinstudiet har ikkje pensumlister).

Vi drøymer alle om å gjere verda litt betre. Oddbjørn føler at han har har klart det, gjennom bøker og kurs til elevar, studentar og andre som skal huske eller lære noko.

I 2006 slo han ein verdsrekord i memorering av siffer (fikk servert 72 siffer, som han studerte i ett minutt – og deretter husket feilfritt). I debuten i Memory World Cup i 2004 huska han 315 kort (6 kortstokkar + 3 kort) i korrekt rekkefølge etter å sett på dei i 30 minutt. Alle kan ikkje bli best, men alle kan bli mykje betre til  å huske.

Foredragsholder

Som foredragsholder har Oddbjørn hatt over 750 foredrag. Har du sett norske eller danske programmer om hukommelse på fjernsyn, har du sett Oddbjørn. Han er kjent fra Schrödingers Katt (x 5), Puls, Newton (x 2), Norge Rundt, Lørdagsmagasinet, Norske Talenter 2018, Frokost-TV i alle nordiske land og andre program på radio og tv.

Gjennom mediaopplegg har han vist at Memo ved riktig bruk kan ha enorm effekt. Både for resultatene på skolen, og ikke minst for motivasjonen. Men også i arbeidslivet og i dagliglivet. Han er også stolt over å være en del av det internasjonale hukommelsesmiljøet – der deltakerne utfører utrolige prestasjoner. Som viser hva mennesker som meg og deg er i stand til – når vi bruker godt verktøy. Et verktøy for livet.

Det er to råd jeg gir alle her i livet: Ta tran. Lær Memo.

Du har sikkert sett Oddbjørn på tv. Her er noen av kanalene han har besøkt: