Memolife – mange spør om Oddbjørn By sin kobling til Memolife. Oddbjørn By er forfatter av Memo-bøkene og lærer på Memo-skolen på NRK. Jeg, Oddbjørn, har takket nei til samarbeid med Memolife. Det er ingen forbindelse. Jeg har fått en del klager på at det er mulig å bli forvirret av merkevarene, men navnet Memolife er såpass forskjellig fra Memo at det ikke er mulig å foreta seg noe.

Det kan virke som at Memolife har kopiert fra den første Memoboka?
Jeg har tatt dette opp med Frank og han lovde å klargjøre hvilke kilder han har brukt, og fjerne det som strider med åndsverksloven (det er lov å bli inspirert, men åndsverksloven gir restriksjoner på direkte kopiering)

Hva er forskjellen på dinMemo.no og Memolife.no?
Kvaliteten på Memolife kjenner jeg ikke, den er sikkert bra. dinMemo.no er et nettsted og program som jeg og Andreas Haug har laget.

memolife

Blir du irritert når folk kopierer fra Memo-bøkene?
Det har jeg ingen kommentar til. Det er klart at så populære bøker vil inspirere. Kvaliteten på det jeg leverer er nesten kannibaliserende. Jeg har selv blitt knust i VM i hukommelse av folk som startet med Memo-boka. Både verdensmesteren, Jonas von Essen, og den amerikanske mesteren, Nelson Dellis, startet etter å lest Memo.

Hva er Memo?

Memo er en kombinasjon av de beste hukommelsesteknikkene fra antikken og teknikker jeg har laget selv.

Hvilke teknikker har du laget selv?
Den viktigste er nok Splitt-og-hersk. Samtidig er det analysen av mekanismene bak. Som en av en håndfull i verden har jeg hukommelse som fulltidsarbeid (siden 2004). Dette har gitt meg muligheten til å fordype meg og bidra til å løfte husketeknikker.

Hva er så spesielt med Memo?
Kort sagt må det være at Memo løfter husketeknikk til et annet nivå. At det blir mer enn å bare memorere handlelister.

Er du negativ til Memolife?

At folk bruker alternative metoder for å lære er positivt. Mengden teori å huske er enorm i dagens samfunn, og det er gunstig å bruke andre metoder for å huske enn bare å lese. Det er bare synd at navnet og innholdet kan forveksles.

Har du tre lynraske tips til eksamen?
Det første må være at det er umulig å huske alt. Så først må du finne ut hva som er det viktigste, finne essensen. Deretter bør du ha en strategi for å huske. Det tredje tipset er at når du husker godt er det fristende å vise at du husker veldig mye, men det er viktig å bruke det du husker på en fornuftig måte. Ikke bli en robot som bare skriver ned alt.

 

Her er Oddbjørn By på TV-Norge med Henrik Elvestad til venstre. Hvis du har sett en hukommelsesmann på norsk tv, så er det stor sannsynlighet at det er Oddbjørn. Her er videoer med tips og stunt.