Musikk og hukommelse

Oddbjørn By har holdt 12 kurs for guideskolen Service & Co. En av oppgavene der er å få elevene til å huske en avansert dans
Musikk og hukommelse er en spennende kombinasjon. Forfatter av Memo, Oddbjørn By, forteller at han og alle de beste deltakerne i verdensmesterskapet i hukommelse bruker visualisering og stadfesting (i de fleste øvelsene). Noen bruker i tillegg en ekstra nyanse eller to, for eksempel sterke farger, bevegelse, følelser eller logikk. Noen bruker musikk eller melodier. I hverdagen kan du for eksempel lage en «melodi» for å huske pin-koden. Oddbjørn er litt skeptisk til å bruke teknikken på å huske større mengder informasjon, men meloditeknikk kan være fint for å huske små mengder. Bruk de preferansene som fungerer for deg.

Har du lurt på hvilke sanger vi får på hjernen? Den vi vanligvis får på hjernen er den siste sangen du hørte – før du gikk ut, eller skrudde av. Dette fenomenet brukes gjerne av magikere, som skal utføre tankelesertriks, der de vil tankelese hvilken sang folk tenker på. At de «planter» en låt i hodet på «offeret» på rett tidspunkt.

Hvordan kan musikk og hukommelse forsterke opplevelser?

Musikk kan brukes aktivt til å forsterke minner. Jeg var på en konferanse der de spilte en låt av Rihanna igjen og igjen. Låta var populær på den tida, og hver gang jeg hørte den på radio (minst en gang om dagen) tenkte jeg på konferansen. Omtrent samme mekanisme oppleves med russelåter – det blir en slags kjenningsmelodi til en hendelse eller tidsperiode, som tar oss tilbake i tid.

I boka Bedre hukommelse: Best of Memo finner du konkrete tips for å huske bedre.
Les også artikkelen om: Hukommelse versus forståelse?
og en undersøkelse om hvor mye tid vi bruker på glemming.