Regjering

Oppdatert april 2024:

Korrupsjon i politikken har det vært i mange år, det som er nytt er at medias statsfinansierte beskyttende lokk har endret seg litt (media har visst om Finnes sin handel på innsideinformasjon i årevis). Sommervikarer feller statsråder. Vanlige folk oppdager skandaler og klarer å spre informasjonen så grundig at media ikke kan se en annen veg. Resultatet av eksponeringen gir stor utskifting i regjeringen, så jeg orker ikke holde tritt med oppdateringer. Men her kan vi minnes regjeringen fra høsten 2021, med utbyttinger markert med feit skrift (lengst nede).

22. oktober 2021.

I søppelkorga ser du en bart, en løsbart. Inne i kjøleskapet ser du en olabukse. Se det for deg nå. Vi kommer til å hoppe en del fram og tilbake, men rekkefølgen er ikke viktig. Bare se for deg bildene og stol på meg. Kanskje den er litt stivfrossen av å være i kulda. På hjemmekontoret eller arbeidspulten ser du tai chi (meditativ kampsport). I bokhylla brenner det.

Foran peisen (eller varmeovnen, hvis det ikke er peis i huset) der ligger det en person. På barnerommet (eller et rom der barna leker) ser du en kjerre som kjører – og stopper. Ute i hagen ser du sand – og bark. Hos naboen ser du et hvitt feltsykehus. I postkassa ser du en vest (for eksempel en redningsvest).

Dette var mye å se for seg, så vi går gjennom en gang til:

I søpla ser du en bart. I kjøleskapet ser du olabukse. På kontor/arbeidspult ser du tai chi. I bokhylla brenner det. Foran peisen ligger en person. På barnerommet er en kjerre som stopper. I hagen ser du sand og bark. Hos naboen ser du et hvitt feltsykehus. I postkassa ser du en vest.

Hva så du ved søppelkorga?
Kjøleskapet?
Kontor/arbeidspult?
Bokhylla?
Peisen?
Barnerommet?
I hagen?
Hos naboen?
Postkassa?

Figurene er for å huske de nye ministrene, og plasseringen er for å huske hvilke rolle de har fått i regjeringen.

Søppelkorga er for å huske hvem som er miljøminister. Der var det bart, så han heter Barth Eide. Forskningsprøver blir ofte lagret i kjøleskap, så her plasserer vi den nye forskningsministeren. Han heter nesten olabukse, nærmere bestemt Ola Borten Moe.

Kontor/arbeidspult er en fin plass for arbeidsministeren. Der hadde vi en tai chi, og ministeren heter Tadjik. Bokhylla er et sted med mye kunnskap. Der brenner det. Kunnskapsministeren heter Brenna. Barne- og familieministeren er plassert på barnerommet. Der var det en en kjerre som stopper. Så ministeren heter Kjersti Toppe. Hagen er en god plassering for landbruksminsteren. Hun heter Sandra Borch (sand+bark). Naboen er utenriks. Der hadde vi et hvitt feltsykehus. Huitdfeldt. I postkassa får du ofte brev fra næringslivet, og der var det en vest. Næringsministeren heter Vestre (REdningsVEST). 

Nå husker du flesteparten alle de nye ministrene. Jeg skal lage huskeregler for resten snart. At Jonas Gahr Støre er statsminister og Trygve Slagsvold Vedum er finansminister husker alle som leser nyheter. Men resten kan være vanskelig å huske. Så hvis du ønsker å huske de som fortsetter som før kan du se for deg litt flere merkelige bilder:

Tegnet av LARS VEGAS CHRISTOFFERSEN - da jeg lærte NRK å huske regjeringen
Tegnet av LARS VEGAS CHRISTOFFERSEN – da jeg lærte NRK å huske regjeringen for mange år siden

Teksten er oppdatert 22. oktober 2021. Hvis jeg ikke har oppdatert i det siste kan du dobbeltsjekk her at ting er riktig.

Gå gjennom en gang til eller to, så bildene fester seg. Helseministeren kan memorere i medisinskapet. Fiskeriministeren passer godt i badekaret.

Men hvorfor kan man bare ikke ser for seg Vestre i postkassa? Det er et godt spørsmål. Hvis man ønsker, kan man selvfølgelig det, men for mange er det enklere å se for seg en vest.

Lær gjerne bort til barn og familie. For hvis du spør familien: «Hvem blir med å lære navn på hele regjeringen?» – da får du blankt avslag. Men hvis du bare forteller en historie, som denne – så blir det gøy.

Kladd:

Arbeids- og inkluderingsminister Hadia Tajik (Ap)
tai chi
Forsknings- og høyere utdanningsminister Ola Borten Moe (Sp)
olabukse
Fiskeri- og havminister Bjørnar Selnes Skjæran (Ap)
bjørnar, skjære
Utviklingsminister Anne Beathe Kristiansen Tvinnereim (Sp)
tvinne tommeltotter (pannebånd)
Utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap)
hvit feltsykehus
Forsvarsminister Odd Roger Enoksen (Sp)
en okse
Klima- og miljøminister Espen Barth Eide (Ap)
espen askeladd, bartender
Barne- og familieminister Kjersti Toppe (Sp)
kjerre stopper
Kommunal- og distriktsminister Bjørn Arild Gram (ikke eksponert per 2024) (Sp)
bjørn grammofon
Samferdselsminister Jon-Ivar Nygård (Ap)

Olje- og energiminister Marte Mjøs Persen (Ap)

Helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap)
kjærkommen pingvin
Kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen (Ap)
tretopp
Næringsminister Jan Christian Vestre (Ap)
vest
Landbruks- og matminister Sandra Borch (Sp)
sand bark
Kunnskapsminister Tonje Brenna (Ap)
brenne tånegl
Justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl (Sp)
emil i lønneberget mel