Spellemannsprisen

spellemanns-tre-programledere_m
Programledere har mye å huske. Ofte blir løsningen å ha nøkkelord skrevet på kort som man holder foran seg. Hva med å plassere nøkkelordene i langtidshukommelsen? Det var målet da jeg nylig holdt Memo-kurs for Jenny Skavlan og Thomas Felberg (midten). Ikke bare skal programlederne huske mye. Avslutningen må være presis, siden lydmannen og regien starter neste lyd og bilde ved et bestemt nøkkelord. Det som gjør alt ekstra vanskelig er at det er direktesendt. Klarer de seg uten kort? Husker de alt? Svaret får vi på søndag.

Når det er sagt: Det er på ingen måte umulig å huske tekst uten Memo. Men med Memo bruker du mye mindre tid på å huske, så du kan bruke tiden på andre ting. For eksempel på å øve på framføring. Nettopp derfor bruker flere operasangere Memo.

Oppdatering: For meg ble Spellemannsprisen litt som å se på OL. Treffer Jenny og Thomas blinken, eller blir det strafferunde? Og det ble gull. Her kan du se sendingen. For eksempel kan du se introen de holder ved 1 time, 15 minutt, 57 sekund. Der skal de snakke halvannet minutt. Med mange navn å huske, mange detaljer. Når de i tillegg var så trygge på å huske teksten gikk det fint å improvisere, med ting som skjedde undervegs. Jeg er strålende fornøyd.

Apropos Jenny Skavlan. For fem år siden var jeg med på et tv-opptak med Dansken og Finger’n. Sistnevnte er mannen til Jenny. Jeg skulle lære gutta 200 italienske gloser på to timer. Da jeg kom inn i rommet merket jeg at gutta var stuptrøtte. Jeg spurte hva slags opptak de hadde gjort dagen før. De fortalte at de hadde konkurrert i hvem som tålte tortur lengst. Begge hadde gjennomgått kinesisk vanntortur.

Dette var altså utgangspunktet. Likevel gikk det bra med memoreringen. I lunsjpausen snakket Finger’n italiensk til en italiensk kjøkkendame (Har du løk? Hvor finner jeg salt?) Etter lunsj var det gloseprøve og Dansken og Finger’n klarte 197 og 198 riktige av 200. Det som jeg likevel husker best er at de to gutta er gjennomført morsomme. Hele tida. Enten kamera er på eller av.