Doping for bedre hukommelse?

Media skriver om studiedop for bedre hukommelse og i disse dager med dopingavsløringer i sykkel fikk jeg et spørsmål om doping i hukommelseskonkurranser – om det eksisterer?

Jeg tror det er usannsynlig med doping i hukommelsesmiljøet. I konkurranser skal man konsentrere seg i 4-5 timer, tre dager i strekk. Jeg vil tro at den beste konsentrasjonen er naturlig konsentrasjon. Dessuten havner de fleste i flytsonen uansett, som en følge av memoreringsaktiviteten (kan sammenlignes litt med å lese en pageturner).

Dagens Næringsliv skriver om studiedop og studenter som tar medisiner mot søvnforstyrrelser, alzheimer og ADHD for å prestere bedre på universitetet. John Harris er professor i bioetikk ved Universitetet i Manchester, og har tidligere argumentert for at alle som ønsker det skal få tilgang til studiedop.

studiedoping

”Hadde jeg vært ung i dag”, sier John Harris ”- og hatt mye å utrette, ville jeg sannsynligvis brukt prestasjonsfremmende medikamenter selv”.

Studentavisa Under Dusken skriver om en student som tar Ritalin i eksamensperioder. De kaller han ”Martin”: – Når jeg tar en pille morgen og kveld holder dette meg gående gjennom hele dagen. Det klarner hodet, og jeg kan lese i lange tider uten stopp, sier Martin, som er avhengig av å ha fullt fokus på studiet de siste ukene før eksamen.

Jeg synes denne pillebruken er helt meningsløs. «Martin» kan lese lenge uten stopp, men hvor lenge man leser uten stopp er ikke noe målestokk for hvor godt man har lært. Jeg har selv lært tre tilfeldige personer å huske tusen desimaler av pi, på ti timer (se innslag på tv2). Jeg vet at tusen desimaler av pi er unyttig å huske, men hensikten var å teste om de kunne huske det eller ikke.

I hukommelseskonkurranser ser vi hva helt vanlige folk kan huske uten bruk av såkalt studiedop eller krimskrams. I VM husker de fleste over 10 kortstokker på en time, uten feil. Flesteparten husker over 120 tilfeldige ord i riktig rekkefølge på et kvarter. For det første tror jeg ikke effekten av piller er bra. For det andre er det enkelt å lære seg effektive teknikker, det har jeg bevist utallige ganger i media. Med memorering kommer du i flytsonen. Du blir du kvitt eksamensnerver. Før du går inn i eksamenslokalet vet du nøyaktig hva du husker, og hva du ikke husker.

Selv om ingen har hørt om at konkurransefolk bruker doping for bedre hukommelse har det vært noen juksere fra USA, Romania og Østerrike. Mest kjent er hun fra Romania som skrev ned på pulten det hun skulle huske (siffer, ord, kortstokker). Heldigvis er kontrollen mye bedre nå. Det som er morsomt er at hun fra Romania ble slått av folk som ikke jukset.

Det er noen som drikker Red Bull og andre koffeindrikker. Selv om jeg ikke har sansen for den slags, så er det ikke ulovlig.

Forlagssjefen som brukte studiedop

Til slutt vil jeg ta med en historie fra Danmark, da jeg spiste middag med noen folk i Bazar Forlag. En forlagssjef som vi kaller «Ros» sa følgende:

Ros: Har du noen gang prøvd stimulerende midler for å huske?

Jeg: Nei.

Ros: Ånei, for det har nemlig jeg. Jeg studerte i USA og opplevde mye sløvhet fordi jeg hadde røykt for mye cannabis. Heldigvis fant jeg noen piller. De var sykt bra, og jeg kunne lese og huske utrolig godt. Etter hvert begynte jeg å selge til andre studenter. Det var bra butikk.

Jeg: Du husket godt?

Ros: Ja. Kommer ikke på noen eksempler, men jeg husket godt.

Kilder