Verdensmester i hukommelse

Oddbjørn By (altså meg) omtales ofte som verdensmester i hukommelse. Det riktige er at jeg har vunnet Norgesmesterskapet i hukommelse – og at jeg satte en verdensrekord i 2006. Disse tingene er det mange som blander sammen, og kaller meg verdensmester.

VM arrangeres som en ti-kamp der sammenlagtvinneren kåres til verdensmester i hukommelse. Øvelsene består av å huske kortstokker, siffer, navn og ansikter, ord, binære siffer, historiske fiktive hendelser og figurer.

All informasjon er tilfeldig, slik at ingen har fordel av å innlære på forhånd. Kortstokker og siffer er med i fem øvelser av forskjellig lengde eller format. For eksempel skal én enkelt kortstokk huskes raskest mulig – mens den andre øvelsen er å huske flest kortstokker på én time.

VM i 2005. Bakerst doktor Günther Karsten som vant VM i 2007. Videre framover har vi Alisa, Corinna, James, meg, doctor Yip og Andi Bell (verdensmester tre ganger)

I 2004 ble det splid i miljøet (Andi hadde fått nok av vanstyre), og to konkurrerende mesterskap ble arrangert. Men det nye mesterskapet ble lagt ned samme år. Fra 2017 har det igjen blitt arrangert to verdensmesterskap.

Jeg har deltatt fire ganger, og havnet midt på sammenlagtlista. Jeg kjenner de fleste verdensmesterne, og kjennetegnet er at det er folk med gode system – som har trent godt. I stor grad handler det om at den som trener mest, blir best. Som i mange andre konkurranser.

Men hvordan starter folk – hvem er deltagerne? La oss gå tilbake til 2011:

En svensk gutt gikk inn på biblioteket i Gøteborg. Der fant han boka Memo av Oddbjørn By. Han leste den, og begynte å bruke teknikkene. To år senere (desember 2013) ble han verdensmester i hukommelse. Hvem skulle tro at en svenske har best hukommelse i verden?

I desember 2014 vant han verdensmesterskapet i hukommelse, enda en gang. Navnet hans er Jonas von Essen – og her kan du se en video der han forteller og settes på prøve.

Jeg var sponsor for Jonas fra 2012 til 2015, da han la opp.

Verdensmester i hukommelse

verdensmester i hukommelse

Jonas von Essen

Jeg har alltid sagt at hvem som helst kan lære å huske bedre. Ikke nødvendigvis til å bli best i verden, men til å huske mye bedre.

Deltakerne er enige i at alle kan lære seg å huske mye bedre. Håper dette inspirerer deg til å utvikle hukommelse, slik som Jonas, den amerikanske mesteren og mange andre ble inspirert da han åpnet Memo. Enten du vil huske bedre i hverdagen eller bli verdensmester.

Et annet kjennetegn på de som gjør det best i konkurranser, er at det er folk med mye fritid. Fritid til å trene tilstrekkelig. Eller disiplin til å legge bort mobilen – for å frigjøre tid. Noen er litt nerdete, glade i sjakk/sudoku/sjonglering – men du blir overrasket over hvor normale deltakerne er.

Her er boka Jonas leste. Den er utsolgt nå, men finnes i pocket. Den finnes også på norsk
svensk memo